Vroeg uit de veren voor de vroege vogelvaart: deze Naarder vogelgids neemt je mee

Door Erik Bootsman

Je moet er vroeg voor uit de veren, maar dan krijg je er ook wel wat voor terug. Natuurliefhebbers kunnen dit jaar weer mee op de vroege vogelvaart, over de vestinggrachten van Naarden naar het Naardermeer. 

Een vogelgids aan boord geeft de deelnemers uitleg bij alles wat ze horen en zien. “Het leuke aan deze vaarten is dat de deelnemers anders leren kijken en luisteren naar de natuur”, zegt een vogelgids van Natuurmonumenten. “Met onze hulp maken de passagiers onderweg kennis met vele soorten vogels.”

Dat je heel wat tegenkomt onderweg staat vast: vorig jaar telde een vogelgids op een van de vroege vogelvaarten 55 verschillende vogelsoorten. “Naarden ligt op de trekroute van Afrika naar Scandinavië, de vogels pakken de kustlijn van de voormalige Zuiderzee en gaan via Naarden naar het Markermeer en verder. Het natuurgebied Naardermeer is een gespreid bedje. Ze kunnen er rusten en broeden.”

Territorium vastleggen

In dit jaargetijde is het een drukte van belang in de natuur en verzorgen de vogels fraaie ochtendconcerten. “Dit is de periode waarin vogels vanwege de paartijd hun territorium vastleggen en hun partners roepen”, legt de gids uit. “Hebben ze eenmaal een partner en een nest gevonden, dan gaan ze dat gebied verdedigen. Aan het einde van het broedseizoen zijn ze druk met het voeden van hun jongen. Na half juni wordt het al snel steeds stiller.”

Tekst gaat door onder de foto.

De vroege vogelvaart vertrekt vanaf de steiger bij het Arsenaal in de haven van Naarden-Vesting. De afvaart is voorlopig om 6 uur ’s ochtends – verderop in het seizoen, wanneer het eerder licht wordt, gaat de vertrektijd naar half 6. De vaart duurt tweeënhalf tot drie uur. “We varen eerst rond de vesting Naarden naar een ijsvogelnest en vervolgens gaan we via de Karnemelksloot naar het Naardermeergebied”, zegt schipper Henk Vergeer.

Grote belangstelling

De boot biedt plaats aan maximaal twaalf deelnemers. De publieke belangstelling voor deze avontuurlijke vaartochten blijkt groot, dus werkt de organisatie aan uitbreiding van het aantal vroege vogelvaarten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.