Na ophef: Hilversum zegt dat uitgezette derdelanders toch ‘vrijwillig’ zijn vertrokken

Door Ingmar Meijer

Hilversum heeft, anders dan eerder werd gesteld, helemaal geen derdelanders uit de gemeentelijke opvang gezet. Volgens de gemeente zijn de derdelanders uit eigen overweging weggegaan. Dat laten burgemeester en wethouders weten na raadsvragen over de kwestie. 

Dat Hilversum enkele derdelanders zou hebben uitgezet was opvallend en werd landelijk nieuws. Terwijl menig gemeente eerder deze maand besloot geen derdelanders zonder lopende asielaanvraag of een lopend hoger beroep uit de opvang te zetten, kwam die dag het nieuws naar buiten dat Hilversum hierin een andere koers vaart.

Hilversum zou gewoon ‘het beleid uitvoeren zoals dat stond’. Op die bewuste dag, 3 april,  zouden de derdelanders illegaal zijn en zouden gemeenten mogen beginnen met ‘gedwongen ontruiming’.

Veel gemeenten wachtten toen nog af tot er een uitspraak was van de Raad van State, maar Hilversum deed dat niet. Dat de hoogste bestuursrechter ook nog eens besloot dat de derdelanders helemaal niet weg moesten, lag de stap van Hilversum onder een vergrootglas. Er was niet alleen ophef, ook de fractie van de lokale PvdA vroeg meteen opheldering.

Vrijwillig vertrek

Maar, zo zegt Hilversum nu, het is heel anders gegaan. Er is niemand de opvang uitgezet en er is al helemaal geen dwang uitgeoefend. De zeven Oekraïense vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning zijn geheel vrijwillig opgestapt uit de opvang, stelt de gemeente. De derdelanders zouden ‘vrijwillig’ zijn vertrokken, omdat ze ondertussen zagen dat de uitzetting werd voorbereid. 

Volgens de Hilversumse bestuurders had de gemeente wel een scenario klaar liggen als het zogeheten Recht op Tijdelijke Bescherming zou komen te vervallen. De gemeente bereidde zich extra goed voor omdat er relatief veel derdelanders zijn in Hilversum. 

Vertrekgesprek

Een maand voor de deadline hebben alle derdelanders een brief gekregen met daarin informatie over het eindigen van hun beschermde status en stoppen van de opvang en hun leefgeld. Acht dagen later zijn de toen nog 28 aanwezige derdelanders uitgenodigd voor een ‘vertrekgesprek’. In totaal zijn er dertien gesprekken gevoerd.

“Op 2 april is de vertrektermijn verlopen en heeft het locatiemanagement van de opvanglocaties bij de derdelanders aangegeven dat de gemeente op 3 april op de locatie aanwezig is om hen te verzoeken om te vertrekken”, luidt de mededeling van het college. 

Asielaanvragen

Negen derdelanders hadden op 3 april een zogeheten voorlopige voorziening, wat betekent dat zij het recht hebben om te blijven totdat de rechter in hun zaak anders besluit. Verder waren er nog negentien mensen in de opvang met een lopende asielaanvraag. Deze derdelanders hebben al asiel aangevraagd voor 4 september vorig jaar en mogen in de opvanglocaties mogen blijven tot er plek is bij in de reguliere vluchtelingenopvang.

“Er waren nog zes mensen aanwezig zonder geldige verblijfsvergunning. Zij zijn na het verzoek van de gemeente zelfstandig vertrokken. Twee van hen kregen twee dagen later alsnog een voorlopige voorziening en zijn  weer terug in de opvang. Er bevinden zich op dit moment dus enkel derdelanders in de Hilversumse opvang met een legale verblijfsstatus”, is de huidige stand van zaken. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.