Muider natuurboulevard krijgt aparte paden voor wandelaars en wielrenners

Door Sjoerd Stoop

Wandelaars op de Muider natuurboulevard hoeven straks niet meer druk om zich heen te kijken uit angst om aangereden te worden door een wielrenner. De gemeente Gooise Meren en de provincie gaan het wandelpad en fietspad van elkaar scheiden, waardoor de gevaarlijke situaties die nu nog regelmatig ontstaan straks tot het verleden moeten behoren. 

De wandelaars en de wielrenners komen samen op een stuk van zo’n twee kilometer natuurboulevard waar eigenlijk geen apart fietspad is, zoals dat even verderop wel weer ligt.

Met de beperkte ruimte kan het zeker op zonnige dagen nogal druk worden. Het gebeurt vaak dat wandelaars bijna aangereden worden door de wielrenners, met ergernis aan beide kanten tot gevolg.

Om de wandelaars straks weg te houden van de fietsers komt er een halfverhard wandelpad bovenop de dijk, waar dat nu op veel plekken nog onverhard is. De wandelaars kunnen dan het hele jaar door op de dijk lopen. Voor fietsers komt er onderaan de dijk een verhard fietspad dat naadloos overgaat in het fietspad dat verderop ligt onder aan de dijk. 

De gemeente en de provincie lossen daar ook meteen een ander probleem mee op: vanwege natuurwetgeving is het verboden op tussen november en februari op de dijk te fietsen. Dat gebeurt nu wel vaak en het is voor de gemeente bijna niet te handhaven. Het nieuwe fietspad moet ervoor zorgen dat de fietsers niet meer op de dijk fietsen. 

Meer plannen

De aanpak van het wandel- en fietspad valt onder een groter plan om de hele natuurboulevard op te knappen. Later wordt het strandje onder aan de dijk bijvoorbeeld uitgebreid, komt er een nieuwe vogelkijkhut en worden hekjes en trappen vernieuwd. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.