Liefhebbers filmtheater Hilversum halen ruim 60.000 euro op voor verbouwing

Door Amanda Algra

Vanuit alle hoeken van ’t Gooi is geld overgemaakt naar de crowdfundingsactie van Filmtheater Hilversum. Nu de actie na vijf weken gestopt is staat er een behoorlijk bedrag op de teller: ruim 60.000 euro. Het geld is namelijk hard nodig om het gebouw aan het Herenplein te verbouwen.

“Ontroerend”, noemt Christian Taal, directeur en bestuurder van het Filmtheater, het eindbedrag. “Het is hartverwarmend dat mensen uit het Gooi het theater zó omarmen. Wie op de site van de crowdfundingsactie kijkt, leest de warme berichtjes bij de donaties. “Als je het zo op papier ziet staan denk je: wauw.”

Donateurs

De actie begon tijdens het filmfestival half november en heeft in totaal vijf weken gelopen. Het bekendmaken van de actie werd langzaam opgebouwd. “Eerst vaste bezoekers, toen bedrijven, stapje voor stapje”, verteld Taal. Met nog zes dagen op de teller hadden ze het minimale streefbedrag van 40.000 euro al gehaald en kregen ze ‘de unieke kans’ om deze te verhogen naar 50.000 euro. 

Maar hier bleef het niet bij. Op het moment dat de teller afliep stond het bedrag op maar liefst 60.910. Het overige geld zal de kosten gaan dekken voor een duurzaam lichtplan, zoals sfeerverlichting in de foyer. 

De Rabobank heeft ook geld gedoneerd, speciaal voor de bouw van een lift, dit zorgt ervoor dat het Filmtheater Hilversum voor iedereen in het Gooi te bezoeken is.

Boetiekzaal

De crowdfunding heeft een belangrijke functie gehad in het zetten van stappen, zo wordt het opgehaalde bedrag besteedt aan de inrichting en aankleding van het filmtheater. “Na de verbouwing krijgen we een boetiekzaal, hier willen we met loungebanken gaan werken zodat mensen comfortabel een film kunnen kijken. Het moet een mooi karakter krijgen”. Een deel van het meubilair zal los staan, zodat er ook workshops en debatten kunnen plaatsvinden.

Aan de voorkant van het gebouw komt een serre, hiermee wordt het terras op de begane grond groter. “Het is de bedoeling dat binnen en buiten in elkaar overvloeit.”

Volgende stap

Ze zitten inmiddels in de laatste fase voordat de verbouwing kan beginnen. “Het is belangrijk dat de sfeer die er nu is versterkt wordt. Het blijft een intiem filmtheater”. Taal kijkt vol verwachting naar de toekomst van het theater, “Dit heeft een enorme betrokkenheid getoond, nu voel je echt dat het omarmd gaat worden”. Taal zal zaterdag bij NH Gooi Radio te beluisteren zijn waar hij meer verteld over de nieuwe vorm die het filmtheater zal gaan krijgen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.