Larense straat tegen komst nóg meer padelbanen: ‘Vooral voor mensen van buiten het dorp’

Door Ingmar Meijer

Met al negen padelbanen in Laren en nog eens twintig andere in Blaricum en Huizen hebben Laarders genoeg keuze om deze populaire racketsport te beoefenen. Er hoeven daarom niet nog eens vijf extra banen worden aangelegd bij SV Laren. Dat stellen buurtbewoners van de naastgelegen Slangenweg. Laren heeft er al genoeg, zo klinkt het. Daarnaast vreest de buurt meer overlast. 

De Laarders wijzen erop dat hun woonplaats wel erg veel padelbanen heeft ondertussen. “In hoeverre is de noodzaak om in een kleine gemeente als Laren met dik 11.000 inwoners meer padelbanen te realiseren dan een gemeente als Huizen met ruim 41.000 inwoners? In Nederland spelen op dit moment 75.000 mensen padel tegenover 17,8 miljoen inwoners. Dit wil zeggen dat in Laren enkel 49 beoefenaars zijn van padel”, is de rekensom die de omwonenden maken.

Nog eens negen extra banen

Sinds vorig jaar heeft Laren negen padelbanen. Die zijn te vinden in de voormalige tennishal aan de Schapendrift.

En dan liggen er nu nog plannen voor nóg meer banen. Sterker nog: padel lijkt het toverwoord in Laren. SV Laren wil vijf padelbanen laten plaatsen om het ledenbestand te vergroten, maar ook de Larense tennisclub wil nog eens vier banen plaatsen. 

Dat is wel genoeg, zeggen de bezorgde bewoners. En als er dan toch in Laren geen plek is, kunnen padellers altijd uitwijken naar Blaricum waar twaalf padelbanen zijn of nog eens acht in Huizen, verdeeld over twee verschillende locaties.

De Laarders stellen eveneens dat de banen vooral aangelegd zullen worden voor mensen van buiten Laren. “Om de padelbanen te vullen, moeten mensen uit andere gemeentes komen, gezien er per uur een beschikbare capaciteit is van twintig personen en enkel maar 49 personen per week gebruik zullen maken van de banen, volgens de cijfers van de tennisbond KNLTB”, merken de briefschrijvers aan. 

Bak herrie

Dat is niet het enige probleem. Volgens de bewoners zouden de banen ook te dicht bij de huizen komen met als gevolg dat de buurt in een constante bak herrie zit. De woningen van de Vredelaan zijn 110 meter verderop. Bij de aanleg van twee padelbanen zou de eerste woning op 160 meter afstand moeten zijn en bij vier zou er 210 meter tussen moeten zitten. Er zijn verkeerde afstanden gehanteerd, concluderen de omwonenden.

Steeds vaker moeten gemeenten vanwege het geluidsaspect nee verkopen tegen clubs die padelbanen willen plaatsen. Zo ook bij de buren in Eemnes waar de tennisvereniging al tijden plannen heeft voor vier padelbanen en daarmee hoopt tientallen extra leden aan te trekken. 

Hetzelfde als honderd tennisbanen

De bezorgde bewoners wijzen naar een situatie in Noord-Brabant. Daaruit zou qua geluidsoverlast blijken dat de gebruikers van twee padelbanen hetzelfde geluid produceren als sporters op tien tennisbanen. Bij een verdubbeling van de padelbanen zou er zelfs sprake zijn van tien keer meer geluid. Ofwel: vier padelbanen staan gelijk aan honderd tennisbanen. Met woningen te dichtbij is dat ongeoorloofd, vinden de omwonenden.

Naast de gevreesde geluidstoename verwachten de bewoners ook beduidend meer verkeer naar het Schuilkerkpad. Uit eigen berekening zou het gaan om zo’n veertig verplaatsingen per uur extra. Tot 23.00 uur zal het een dagelijks komen en gaan zijn van auto’s met padelspelers die vooral van buiten het eigen dorp komen. 

Niet meer buitenspelen

Dan is er helemaal geen ruimte meer voor de kinderen om veilig buiten te spelen, stellen de briefschrijvers. Momenteel kunnen zij op zaterdag niet naar buiten omdat veel voetballende kinderen van en naar de club gebracht worden.

Auto’s rijden volgens de bewoners op de zaterdag met hoge snelheid door de straat. Als de padelbanen er komen, is dat straks zeven dagen in de week. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.