Kanonschoten en vlagvertoon: Gooise Meren lid van vereniging vestingsteden

Door Daan Visser

Met het ceremoniële afvuren van een kanonskogel en het hijsen van de vlag is de gemeente Gooise Meren nu officieel lid van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Zowel de vestingsteden Naarden als Muiden vallen onder de gemeente, dus is het eigenlijk vanzelfsprekend dat Gooise Meren zich óók aansluit bij dit historische gezelschap. 

Gemeenten in Nederland die een vestingstad hebben, kunnen lid worden van deze vereniging. De club bestaat al twintig jaar en zet zich in voor het behoud van al die vestingen. “We zorgen ervoor dat die vestingen bekender worden. Dat is leuk voor de toeristen”, vertelt voorzitter Patrick van Domburg.

Maar de inwoners van deze vestingsteden moeten er ook wat aan hebben. “Als een inwoner bijvoorbeeld een laadpaal voor zijn auto of zonnepanelen op zijn huis wil, dan is het prettig dat een gemeentebestuur dan zegt: ‘Wij hebben in andere vestingsteden gezien dat het best mogelijk is.’ Het is in belang van de inwoner dat we van elkaar leren.” 

Met al die historische pracht en praal lijkt het niet meer dan logisch dat de gemeente Gooise Meren lid moet zijn van de vereniging. “Naarden en Muiden zijn onze vestingsteden en die horen gewoon bij de vereniging”, stelt de cultuurwethouder Nico Schimmel. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.