Twee zonneparken moeten gedwongen plaatsing van windmolens voorkomen

Door Gooise streekredactie

Met twee nieuwe zonneparken wil Eemnes voorkomen dat de provincie Utrecht de gemeente dwingt tot het plaatsen van windmolens. Dat meldt RTV Utrecht. Alle partijen in de raadscommissie gaven gisteravond aan wel oren te hebben naar het voorstel van het college. 

Verantwoordelijk wethouder René Ten Have heeft zijn oog laten vallen op de Zuidpolder als belangrijkste mogelijke locatie. Volgens de provincie Utrecht zouden op dat stuk boerenland twee windturbines passen. Maar de wethouder stelt dat met zonne-energie net zo veel stroom geleverd kan worden als één hoge windmolen. Hiervoor moet dan wel de bestemming worden gewijzigd. 

Ook het stuk grond tussen knooppunt Eemnes en de gemeentegrens van Baarn lijkt geschikt. Hiervoor zou dan wel met een aantal kleine grondeigenaren apart onderhandeld moeten worden. 

Vervangen oude zonnepanelen

Het college wil ook kijken naar het vervangen van de oude zonnepanelen aan de andere kant van het knooppunt Eemnes. Dat zonneveld bestaat al zes jaar en modernere exemplaren zouden twee keer zoveel elektriciteit moeten opleveren. 

Met deze mogelijke stappen hoopt de gemeente evenveel energie op te wekken als twee windturbines.

‘Geen windmolens’

De gemeente Eemnes werkt al langere tijd aan het leveren van een bijdrage aan de Regionale Energie Strategie (RES). Zeven gemeenten in de regio Amersfoort spreken hierin af hoe ze in 2030 een mix van duurzame energie uit zon en wind kunnen halen. Maar mochten deze doelen niet gehaald worden, dan kan de provincie zelf windlocaties in gemeenten aanwijzen. 

Met nieuwe zonnevelden hoopt Eemnes aan te tonen dat ze wel degelijk wil bijdragen aan de RES. Windturbines liggen in de gemeente namelijk gevoelig. Uit een burgerforum van vorig jaar bleek dat de inwoners windturbines in of rond Eemnes absoluut niet zien zitten. Zonneparken genieten de voorkeur. 

Als de gemeenteraad 8 juli er ook mee instemt, brengt de wethouder het aanbod van Eemnes naar de provincie. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.