Telefoonboekje moet Huizer scholieren bewust maken van te veel smartphonegebruik

Door Erik Bootsman

Je smartphone eens weg leggen en geen schermpje meer lezen, maar een echt boek. Met een gloednieuw telefoonboekje probeert schrijfster Marjon Hoffman schoolkinderen weg te krijgen van hun smartphone. Zevendegroepers van de Huizer basisschool De Tweemaster kregen dat boekje vandaag als allereerste te lezen, meer scholen moeten volgen. 

Het telefoonboekje is gemaakt voor leerlingen van groep zes tot en met acht. Het is het eerste leesboek in de vorm van een telefoon, maar dan wel met een boodschap. 

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone en deze is al ruim vóór de brugklas niet meer weg te denken uit hun leven. Driekwart van de Nederlandse kinderen tussen de zeven en twaalf jaar gebruikt een smartphone, zo blijkt uit onderzoek.

Schermgebruik neemt alleen maar toe naar mate kinderen ouder worden. Met het stijgen van de schermtijd daalt ook de leesvaardigheid en leestijd. Onderzoek toont aan: van de zevenjarigen leest 68 procent vrijwel dagelijks buiten schooltijd een boek. Aan het eind van de basisschool is dat met de helft gedaald.

Telefoon ruilen voor boekje

Kinderboekenschrijfster Marjon Hoffman probeert daar met haar boek wat aan te doen. Het verhaal in haar telefoonboekje richt zich op een groep vrienden in de brugklas en volgt hun WhatsApp-gesprekken.

Vandaag overhandigde Marjon de eerste exemplaren van haar nieuwe boek aan groep zeven van Huizer basisschool Tweemaster. De school heeft een ’telefoonzak’ waar elke leerling zijn telefoon voor de les moet inleveren. In elk vakje van de telefoonzak van de klas zat een exemplaar van het boekje. Zo konden de kinderen gemakkelijk hun smartphone inwisselen voor het telefoonboekje. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.