Zure lucht in Blaricum: chemisch afval gedumpt bij Stichtse strandje

Door Pieter Witte

Bij het parkeerterrein van het Stichtse strand in Blaricum hing donderdag een zure en penetrante lucht. Dit bleek afkomstig van illegaal gedumpt chemisch afval. Het is nog onduidelijk om wat voor stof het gaat.

Donderdag werd er op het parkeerterrein bij het Blaricumse strandje een grote donkere vlek gezien. Ook grote delen gras waren al compleet afgestorven. De oorzaak bleek illegaal gedumpt chemisch afval te zijn. De omgeving rondom de dumpplek is afgezet met linten en zal grondig moeten worden schoongemaakt.

Geheimzinnigheid

De illegale dumping lijkt met geheimzinnigheid omkleed. Een woordvoerster van calamiteitendienst Seon, het bedrijf die de monsters van de stof onderzoekt, laat desgevraagd weten ‘zwijgplicht’ te hebben om te vermelden om wat voor soort stof het zou kunnen gaan. Dit wordt uiteindelijk via de gemeente bekend gemaakt, laat zij weten.

Bij monde van de communicatieadviseur van de BEL Combinatie laat de gemeente Blaricum weten dat het onderzoek nog loopt en dat zij dus ook nog niet kan vertellen om welke chemische middelen het gaat.

En ook op de locatie zelf is geen duidelijkheid te krijgen. Vrijdagochtend waren er twee mensen van een onderzoeksbureau en een persoon van de BEL Combinatie, die aangaf “druk bezig te zijn”, aanwezig. Een van de onderzoekers die bij de dumpplek stond, zei “geen mandaat te hebben” om informatie over de vervuiling te geven.

Vorige week werd er ook illegaal gedumpt afval aangetroffen in Laren. Dit ging om 25 nagenoeg lege jerrycans. Drugsafval werd hierbij uitgesloten door de politie.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.