Zorgen om wegbezuinigen Muider brandweerboot, burgemeester pleit voor behoud

Door Sjoerd Stoop

Muiden dreigt haar brandweerboot kwijt te raken. De veiligheidsregio vindt dat de boot zou moeten verdwijnen, omdat het Muider korps de boot kort gezegd niet nodig zou hebben. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren hoopt het verdwijnen koste wat het kost te behouden en heeft de veiligheidsregio opgeroepen het besluit terug te draaien. 

De brandweerboot van Muiden zou weg moeten vanwege ‘regionale afspraken’: de veiligheidsregio wil het aantal brandweerboten terugbrengen van vijf naar drie. De brandweerboot van Muiden zou afvallen vanwege de kosten, de bekwaamheidseisen van het personeel en de modernisering van de boot. 

Wat de gemeente Gooise Meren betreft heeft de brandweerboot nog veel meerwaarde voor Muiden en vooral voor de veiligheid van watersporters op de randmeren.

Onervaren schippers

Gooise Meren wijst erop dat de drukte op het Gooimeer van recreanten en onervaren schippers alleen maar toeneemt. Regelmatig gaat het er mis. Als elke seconde telt is de Muider brandweerboot simpelweg nodig om snel paraat te staan. Dat dat niet uit de lucht gegrepen is blijkt wel uit het feit dat de Muider brandweer met de brandweerboot afgelopen maanden nog twee geslaagde reddingsacties heeft uitgevoerd. 

Burgemeester Han ter Heegde betoogt daarom de boot nu ook definitief voor Muiden te behouden. Dat gaat overigens wel wat kosten. Voorvechters van het behoud van de brandweerboot stellen dat het behoud van de boot zo’n 500 euro per jaar kost, maar dat is niet het geval. Zulke kosten zouden moeten betaald worden door de veiligheidsregio en komen daarmee indirect weer op het bordje van de inwoners. 

Afwachten

Het definitieve besluit over de brandweerboot moet nog vallen. Voorlopig kan de Muider brandweer nog wel gebruikmaken van de boot. De gemeente verzocht de veiligheidsregio destijds met succes om de boot te laten staan zolang de discussie over de toekomst van de boot nog gevoerd wordt. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.