Zoektocht naar schilderij dat twintig jaar geleden uit gemeentehuis van Laren werd gestolen

Door Robbert Bianchi

Het centrum van Laren hangt vol met posters waarop een afbeelding van een vrouw te zien is met daarboven de tekst “Vermist: Griet Mist-Calis – Beloning 1000 euro”. Wie verder leest ontdekt dat het niet gaat om een vrouw die vermist wordt, maar om de zoektocht naar een schilderij uit 1909. Het doek werd twintig jaar geleden gestolen uit het toenmalige gemeentehuis van Laren.

De posters zijn het werk van journalist en schrijver Lex Boon. Hij is al meer dan twee jaar op zoek naar dit schilderij van de Noorse schilder Martin Borgord. “Ik schrijf een boek over gestolen kunst en hoe gestolen schilderijen van de onderwereld naar de bovenwereld gaan. Dat deed ik eigenlijk aan de hand van het schilderij Lentetuin van Van Gogh, dat ook hier in Laren is gestolen”, vertelt Lex

Vergeten schilderij

“Ik wilde graag ervaren hoe het is om een kunstdetective te zijn en hoe dat werkt. Per toeval kwam ik erachter dat dit schilderij van Borgard in 2004 ook gestolen is. Alleen iedereen in Laren was het vergeten en nu doe ik een poging om het terug te halen. Misschien ligt het ergens in een schuur of in een kringloopwinkel. Ik hoop dat iemand mij belt”, aldus Lex.

Destijds heeft de gemeente Laren 1000 euro beschikbaar gesteld voor degene met die gouden tip. Volgens Boon is dat een flink bedrag.

“Het schilderij is niet zo heel veel waard. Misschien is de beloning zelfs hoger dan de waarde van het schilderij. Maar ondanks dat is het wel heel belangrijk dat het schilderij wordt gevonden”, vindt hij.

Happy end

Volgens Lex hoort het schilderij gewoon op een mooie plek ergens in Laren. Maar hij heeft ook een persoonlijk belang. “De deadline van mijn boek nadert. De Lentetuin van Van Gogh is gelukkig wel terug, dus het boek heeft een happy end. Alleen is de Borgard nog niet niet gevonden. Daarom hoop ik dat deze posters-actie snel iets oplevert. In die zin is het een beetje een wanhoopsdaad”, vertelt hij lachend. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.