Zo was Hilversum vijftig jaar geleden het decor van het Nederlands kampioenschap rolschaatsen

Door Petra de Beij

Hilversum was zo’n vijftig jaar geleden het decor van het Nederlands kampioenschap rolschaatsen. Op de vloer van de al jaren geleden gesloopte Expohal streden tientallen jongeren met elkaar om de trofee.

De bekende schaatsers Ard Schenk, Kees Verkerk en Atje Keulen-Deelstra zijn als scheidsrechter aanwezig bij de kampioenschappen voor jongens en meisjes van vijf tot dertien jaar oud.

Het feest is compleet als één van de winnaars van het NK Rolschaatsen de Hilversumse Anke Ooms is geworden. Uit handen van Ard Schenk krijgt ze een enorme beker en een prijzenpakket.

Zeven ton

En dan de plaats van handeling: de Expohal. Het bepalende gebouw is ook al jaren uit het Hilversumse straatbeeld verdwenen. Het gebouw was in 1958 onderdeel van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Na de tentoonstelling kwam het opmerkelijke gebouw in de verkoop voor zeven ton. 

Het gemeentebestuur van Hilversum twijfelde geen moment en stapte in de bus naar Brussel om de aankoop te regelen. Het kabinet was minder blij met de overhaaste beslissing en schortte de verkoop op. Burgemeester Boot ging verhaal halen in Den Haag en wist alsnog het pand te bemachtigen.

Op 12 oktober 1960 opende Prinses Irene de glazen hal met het parapludak dat een plek heeft gekregen aan de Soestdijkerstraatweg.

Eindelijk had Hilversum een grote overdekte accommodatie voor sporten, concerten en beurzen. Het haalde de vijftig jaar niet. In 2009 is het pand gesloopt.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.