‘Zero tolerance’ in het Goois Natuurreservaat: boetes voor baasjes in het broedseizoen

Door Pieter Witte (NH Gooi/GooiTV)

Het regent momenteel bonnen in de gebieden van het Goois Natuurreservaat. Eigenaren van loslopende honden krijgen in de bossen en op de hei te maken met gemotoriseerde boswachters, die zonder pardon boetes uitdelen. De elektrische motorfietsen zijn fluisterstil en razendsnel en zien er wat afwijkend uit midden in het bos. Maar ze vervullen een belangrijke en beschermende taak.

Omdat het broedseizoen nog in volle gang is, rijden de boswachters van GNR de komende maand nog rond op elektrische motoren door de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat om baasjes van loslopende honden te beboeten. Er geldt namelijk in veel gebieden tijdens het broedseizoen een losloopverbod. En steeds meer hondenbezitters lappen dat verbod aan hun laars.

Ergernis en schade

Het is een steeds groter wordende ergernis bij wandelaars, fietsers en buurtbewoners in en om de gebieden van het Goois Natuurreservaat: loslopende honden in het broedseizoen. Ook de boswachters zelf ergeren zich groen en geel. De schade die door loslopende honden wordt toegebracht, is niet te overzien. Onlangs nog heeft het GNR een geit moeten afmaken, die dusdanig door een loslopende hond was toegetakeld dat deze niet meer te redden was.

Volgens boswachter Daan Eijben van GNR zijn de verstoringen aan de orde van de dag. “We zien bijna elke wel dag dat hazen, reeën of konijnen op de vlucht moeten slaan voor honden. Maar erger nog: we zien ook veel aangebeten wild en zelfs aangebeten vee, zoals runderen of schapen. En we hebben kunnen vaststellen dat dit door een hond en niet door een wolf is gebeurd. “

Van 15 maart tot en met 15 juli moeten honden in bepaalde delen van het natuurgebied aangelijnd zijn, vanwege het broedseizoen. Sommige hondenbezitters vinden deze drie maanden blijkbaar te lang duren voor hun dier. Een ander argument wat de boswachters horen is dat de gebieden waar de hond wel los mag te klein zouden zijn.

In elk natuurgebied staat op de borden duidelijk aangegeven of honden toegestaan zijn en of dat ze moeten worden aangelijnd. In het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli moeten honden buiten de losloopgebieden altijd worden aangelijnd. Ook in de gebieden met grote grazers wordt duidelijk aangegeven wanneer de hond aangelijnd moet worden en  wanneer de hond los mag lopen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Op sommige plekken zijn de viervoeters in de broedperiode zelfs helemaal niet toegestaan. Laat je je hond toch los dan is de baas altijd aansprakelijk voor de eventuele schade die de hond veroorzaakt. 

Zero tolerance

De stukken bos en hei in het Gooi waar een losloopverbod geldt, krijgen te maken met ‘piekmomenten’ naarmate de het broedseizoen zijn einde nadert. Steeds meer baasjes geven dan hun viervoeter de ‘vrije teugels’. Specifieke gebieden waar door natuurliefhebbers steeds meer overlast wordt gesignaleerd zijn bijvoorbeeld bij Crailo, Bikbergen en bij de Tafelberg heide.

En dus is nu besloten tot een ‘zero tolerance’ beleid. Nadat je de imposante motorfiets niet hebt horen aankomen, wordt je officieel staande gehouden en zonder pardon op de bon geslingerd. Met een boetebedrag van honderd euro een duur rondje lopen met de hond. Boswachter Eijben laat desgevraagd weten niet te willen vertellen hoeveel bonnen er zijn uitgedeeld, “maar we hebben behoorlijk flink zitten schrijven”. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.