Zeldzaam noorderlicht was afgelopen nacht zelfs in ’t Gooi te zien

Door Nina Vermeulen

Vaak moet je er voor naar de kust – als het al lukt in Nederland – maar gisteren kon je zelfs in ’t Gooi het noorderlicht zien. Het natuurverschijnsel was gisteren onder meer te zien in Loosdrecht, Hilversum en Eemnes. 

Het noorderlicht kon je met het blote ook bijna niet zien, maar als je een camera bij je had was je spekkoper. Zelfs met de camera van je smartphone lukte het.

Op sociale media zijn er veel reacties op het bijzondere licht, zoals van Metha de Vos: “Jaaaaa! Het noorderlicht! Vanaf de Zuiderheide, Hilversum. Met het blote oog trouwens niet te zien, lang leve de iPhone.”

Volgende kans?

Het noorderlicht is niet vaak te zien. Het wordt veroorzaakt door een van de zon afkomstige wolk van elektrisch geladen deeltjes. Als die ‘zonnevlam’ de aarde bereikt en in de atmosfeer botst met zuurstofdeeltjes, komt er energie vrij en is het kenmerkende groene licht te zien. 

Dat het noorderlicht ook bij ons te zien is, komt niet vaak voor. Vaak moet je ervoor naar het noorden, zoals Scandinavië. Maar soms heb je dus geluk.

Normaal gesproken zou je vanavond nog een kans hebben om het noorderlicht te zien, maar het heeft er alle schijn van dat het weer roet in het eten gooit. Het wordt bewolkt. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.