Woningen, horeca en een supermarkt: bouw van Blokkerblok in Huizen dit jaar van start

Door Pieter Witte

Het is eindelijk gelukt om concrete afspraken te maken om een nieuw ‘Blokkerblok’ in Huizen te bouwen. Het complex aan de Kerkstraat krijgt 34 nieuwe woningen, horeca moet op ‘de kop’ komen en er komt toch een supermarkt. De ontwikkelaar wil nog dit jaar beginnen met de bouw.

Het is al jaren een ingewikkelde puzzel: het zogeheten Blokkerblok in Huizen. Renovatie of herontwikkeling is al lang noodzakelijk, maar er gebeurde lange tijd niets.

De moeilijkheid is de locatie zelf, waar de gemeente nog voor een gedeelte mede-eigenaar van was, maar ook het feit dat de projectontwikkelaar er een supermarkt wil vestigen, zorgde voor vertraging. Dit brengt namelijk de nodige logistieke uitdagingen met zich mee in de smalle straten rondom de Kerkstraat.

Bevoorradingsroutes kunnen via het Prins Bernhardplein lopen of via de Keucheniusstraat. Het nemen van bochten met grote vrachtwagens blijkt daarbij een speerpunt. Om alles passend te maken is daarom advies gevraagd aan de politie, wat de beste en veiligste route zou zijn. Dit advies is meegenomen in de plannen.

Tekentafel

De bouwer, het vastgoedbedrijf van supermarktfamilie Vomar, moest twee jaar geleden al terug naar de tekentafel om met een nieuw en passend plan te komen. In de wandelgangen is gefluisterd dat wethouder Boom het dorpsgezicht van Huizen wil beschermen, waardoor het eerste plan aangepast moest worden. Ook de verkeersveiligheid moest gegarandeerd zijn. Die aanpassingen zijn dus nu gemaakt en het tweede plan is ingediend.

Voor zover mogelijk is nu aan alle wensen en voorwaarden voldaan, geeft de ontwikkelaar aan. Niet alles is gelukt, “omdat de locatie ook haar beperkingen en uitdagingen kent”. Maar het plan dat er nu ligt, past goed in de omgeving en als de boel gerealiseerd is, heeft Huizen daarmee woningen, horeca en een supermarkt erbij gekregen. Met de nieuwe tekeningen is ook een wens van de gemeente in vervulling gegaan om de toegang tot het winkelgebied van Huizen fraaier en meer uitnodigend te maken.

Het is de projectontwikkelaar iets makkelijker gemaakt, nadat bleek dat gemeente Huizen eigenaar is van het oude postkantoor. Die is nu, samen met een paar stroken grond en de oude parkeergarage verkocht voor een miljoen euro. De parkeergarage kostte eigenlijk maar één euro maar daar kwamen voorwaarden bij.

Eén euro

Naast woningbouw is dus ook de parkeergarage binnenkort aan de beurt, onder andere om alle aanloop van nieuwe aanwonenden en winkelend publiek aan te kunnen. Deze is dus voor een symbolisch bedrag overgedragen, waarbij de eis is gesteld dat het parkeren in de garage gratis blijft en tijdens winkeluren geopend moet blijven. In totaal moeten chauffeurs op 104 parkeerplekken hun auto kwijt kunnen.

Maar in elk geval komen er dus 34 nieuwe woningen, minder dan oorspronkelijk gehoopt door de bouwer. Maar dat heeft als voordeel dat de bouw in ieder geval een laag minder de hoogte in gaat. Van het totaal aantal woningen zullen in elk geval 12 in het segment sociale huur gaan vallen. 

En om het project betaalbaar te maken voor de ontwikkelaar komt er dus ook een supermarkt van 1800 vierkante meter. Dan blijft er nog 160 vierkante meter over voor andere winkels. De toekomstige horeca mag het doen met een dikke 225 vierkante meter.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.