Woede en verdriet bij Naarders: kleinste Appie van Nederland gaat toch écht dicht

Door Noor van Scherpenzeel

De kleinste Albert Heijn van Nederland gaat definitief dicht. Maandenlang demonstreerden inwoners van Naarden-Vesting met man en macht tegen de sluiting van de mini-Appie, maar dat mocht niet baten. “Wij balen enorm, er heerst een hele droeve stemming in de Vesting.”

Voor de inwoners van Naarden-Vesting was de kleinste supermarkt er niet zomaar één. Het had een groot maatschappelijk belang, zegt Naarder Rob Coppenhagen. Hij ging samen met vijf anderen in opstand tegen de sluiting van de Albert Heijn.

Hij vertelt dat rondom de winkel veel ouderen wonen die nog nét een wandelingetje kunnen maken naar de winkel. “Het gaat niet om de boodschappen, maar dat je mensen zo lang mogelijk zelfstandig kan houden. Hun huis uitkomen en bewegen. Het houdt de eenzaamheid tegen.” 

Coppenhagen was er dan ook behoorlijk van ondersteboven toen hij hoorde dat ‘hun’ winkeltje zou sluiten. “In de buurtapp ging het nergens anders meer over, iedereen was ongelofelijk ontzet ervan. Toen dacht ik: we moeten wat doen.”

Actie!

Met een groep actievoerders nam hij contact op met de Albert Heijn, die al vrij snel liet weten dat ze niet van gedachte zouden veranderen. Toch gaven ze de hoop niet op; ze startten een petitie – die bijna 1.900 keer ondertekend werd, gingen meerdere malen in gesprek met de winkelketen en voerden actie. Zo vertelde de 14-jarige Ole in een filmpje van bijna negen minuten waarom het winkeltje zo belangrijk is voor de Vesting.

Maar de Albert Heijn hield voet bij stuk. “Deze beslissing hebben we zeker niet over één nacht ijs genomen en is het gevolg van meerdere factoren. We snappen dat klanten het jammer vinden dat onze winkel in Naarden-Vesting sluit en we waarderen hun betrokkenheid. De winkel sluit halverwege 2024.” Wat die factoren voor de sluiting precies zijn, gaf Albert Heijn niet prijs.

Een droevige dag

Rob Coppenhagen laat aan NH weten enorm te balen van deze beslissing. “11 mei 2024 is voor de bewoners en ondernemers van Naarden-Vesting een droevige dag. We hebben van alles geprobeerd om Albert Heijn het belang van de vestiging voor ons stadje te laten inzien, maar daar stonden ze niet voor open. Dicht bij, kleinschalig, de menselijke maat past niet meer in hun formule.”

Zaterdagmiddag wordt er een ‘passend afscheid’ georganiseerd voor de winkel en het personeel. “We roepen alle bewoners en ondernemers via alle media op daarbij te zijn. Ook vragen we inwoners de vlag halfstok te hangen.” 

Klein beetje hoop

Toch geeft Coppenhagen de moed nog niet helemaal op. “We hebben nog steeds hoop op een ondernemer die onze stad met een kleinschalige supermarkt verrijkt. Wat zullen we die dankbaar zijn en wat zullen we die feestelijk welkom heten. Die dag gaat de vlag weer uit!”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.