Winkeliers willen voorlichting op middelbare scholen tegen stelende tieners

Door Mika Mulder

Producten die bekend zijn van het populaire platform TikTok zijn tegenwoordig niet meer veilig in de Gooise winkels. Lege verpakkingen aan het einde van de dag en een dalende winkelomzet is het resultaat. Winkeliersverenigingen in het Gooi luiden de noodklok en willen een campagne starten op middelbare scholen om meer bewustzijn te creëren over diefstal onder jongeren. 

Tieners betalen liever niet voor hun sieraden en make-up. Dat bleek al eerder deze week uit een rondvraag door NH Gooi. Agnes Haverkort, voorzitter van winkeliersvereniging Hart van Huizen  herkent dit probleem. “Hier komt het voor dat tieners in twee verschillende winkels producten stelen en één ding weer terugbrengen. Dan verdienen ze er zelfs nog geld mee, onvoorstelbaar!” 

De maat is vol

Deborah Den Dulk is centrummanager van Laren en Hilversum en herkent deze geluiden maar al te goed. “Wat mij opvalt is dat ze vaker door de stad banjeren. De winkeliers zijn het allemaal zat. Toch zag ik dat er eerst geen aangifte gedaan werd, omdat het een ellenlang traject is. Nu zie ik dat de politie steeds meer meldingen krijgt en dan kunnen ze daar meer mensen op inzetten.”

Bewustwording

Den Dulk heeft het voornemen om samen met politie en handhaving langs te gaan bij middelbare scholen om meer bewustwording te creëren. Ook zou ze graag de ouders erbij willen betrekken. “De kinderen worden dan wel in hun kraag gevat, de uitdaging zit ‘m om in contact met ouders komen. Je kijkt toch weleens in hun kamer, je ziet toch wat ze mee naar huis nemen?”, stelt de centrummanager.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.