William volgt vanuit het verre Thailand het Gooise amateurvoetbal op de voet

Door Daan Visser

Wedstrijdverslagen, uitslagen, foto’s vanuit de kleedkamers, reacties van de trainers en nog veel meer. Al jaren post William Puyk het nieuws van de Gooise amateurvelden (en inmiddels ook ver daarbuiten) op zijn Facebookgroep Voetbal Midden-Nederland. Maar gek genoeg zul je William zelf niet snel langs de Gooise zijlijnen vinden, want hij woont sinds 2007 in het verre Thailand. 

Het is zaterdagochtend en voetballend Gooi reist richting de amateurvelden. Op dat moment is William in Thailand al een aantal uur wakker en druk aan het posten in zijn facebookgroep. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, zo vertelt de in Bussum geboren en in Hilversum opgegroeide William. 

“Ik heb twee voordelen: Ik leef zes uur later, dus als iedereen wakker wordt staat de informatie op de site”, legt de 62-jarige Gooier uit. “Daarnaast kom ik uit de Gooise voetbalwereld en ken ik iedereen. William begon namelijk met voetballen in de jeugd van het Bussumse SDO om daarna over te stappen naar het inmiddels opgeheven Hoogerheide, Donar en sc ’t Gooi uit Hilversum.

Transfernieuws

De Facebookgroep werkt als volgt: de clubs uit ’t Gooi leveren de informatie aan William die het daarna weer in de groep gooit: uitslagen, samenvattingen, beeld vanuit de kleedkamer, transfernieuws en nog veel meer over de eerste mannenelftallen. Ook vraagt hij elke zondag een korte reactie van de trainers over de gespeelde wedstrijden die hij dan maandag online zet en plaatst hij interviews en andere gerelateerde artikelen uit lokale media. 

“Het is echt een dagtaak”, zegt hij. Maar wel eentje die het waard is. “Het triggert mij, want ik hou van voetbal.” Daarbij is het een mooie manier voor hem om in contact te blijven met waar hij vandaan komt. “Je houdt zeker binding. Ik volgde het daarvoor ook en nu ben je een spil erin geworden”, lacht hij. 

“Maar het moet natuurlijk wel een wisselwerking blijven”, zegt hij. “De info moet van de clubs komen. Ik moet er niet de hele tijd achteraan gaan. Gelukkig is dat tot op heden niet het geval. Ik hou het laagdrempelig en simpel. Ik ben geen journalist en ga niets uitzoeken. En tot nu toe blijven mensen het leuk vinden: dat voetbaltaaltje in de vorm van dit samenspel.” 

Thailand

En dit allemaal doet William vanuit het verre Thailand, waar hij al jarenlang woont. “In 2002 ging een vriend van mij backpacken door Azië. Hij kwam in Thailand terecht en dat beviel zo goed dat hij daar is gebleven.” Dus besloot William zijn vriend op te zoeken. Ook bij hem viel het land in de smaak en kwam hij meerdere keren terug. 

Dus verkocht hij zijn mailingbedrijf in Wormerveer en emigreerde hij in 2007 naar Thailand. “Plat gezegd, zat ik dus opeens hier met een zak geld.” Uiteindelijk kwam hij ook een vrouw tegen met wie hij trouwde en twee kinderen kreeg: een zoon van 12 en dochter van 9. 

“Mijn vrouw heeft een makelaarskantoor en ik heb wat kunnen beleggen in vastgoed.” Dus heeft William genoeg vrije tijd, die hij voornamelijk gebruikt om zijn zoon rond te rijden. “Hij zit namelijk op de jeugdopleiding van de Thaise profclub Pattaya Dolphins. “Ik ben hier eigenlijk een veredelde taxichauffeur”, grapt hij. 

Van Hilversum naar Midden-Nederland

Dus heeft William nu veel vrije tijd om vanaf de voetbalvelden van Thailand te posten over voetbalnieuws uit de Gooi- en Vechtstreek, Utrecht en Amersfoort. Inmiddels heeft zijn groep al vierduizend leden. 

Maar wat nu een flinke Facebookgroep is, begon zeven jaar geleden als een kleine site over de Hilversumse voetbalhistorie. “Toen kreeg ik berichten van mensen die nu voetballen. Zij vroegen waarom ik niets met het hedendaagse voetbal doe. Toen begon ik met het posten over de Hilversumse verenigingen en van het een kwam het ander. Leden van clubs vroegen of hun club er ook op mocht en zo groeide het door.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De groep voor het Hilversumse amateurvoetbal werd Hilversum en omstreken, de Gooi- en Vechtstreek en uiteindelijk wat het nu is. Inmiddels zijn er zo’n zestig verenigingen die William nieuws doorsturen. “Het is eigenlijk ongelofelijk hoe groot het nu is geworden.”

Donatie

Voor deze clubs zit wel een klein addertje onder het voetbalgras. “Aan de clubs waarover ik schrijf vraag ik wel of ze per seizoen 50 euro willen doneren aan de stichting MZS (Mens, Zorg en Sport).” Als oprichter en voorzitter van de stichting zet William zich met een grote groep vrijwilligers in om via benefietwedstrijden geld in te zamelen voor (lokale) goede doelen. De jaarlijkse benefietwedstrijd is dan ook de enige keer dat je William wel langs de Gooise zijlijn kan spotten.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.