Wijdemeren blijft maar bestuurders verslijten: vierde wethouder in twee jaar tijd weg

Wijdemeren blijft er maar burgemeesters en wethouders doorheen jagen. De Lokale Partij (DLP) heeft vlak voor het weekend wethouder Ron de Haan naar huis gestuurd. De wethouder is al de vierde in een kleine twee jaar tijd die vertrekt, terwijl Wijdemeren ook al aan de derde burgemeester toe is. 

Met het vertrek van wethouder Ron de Haan krijgt de al twee jaar durende bestuurscrisis van Wijdemeren een nieuw hoofdstuk. Dat gebeurt op een opmerkelijk moment: Wijdemeren kijkt al een tijdje naar een extra coalitiepartner, omdat het gemeentebestuur nu niet stabiel is, terwijl de fusie met Hilversum in de steigers gezet moet worden. 

Vlak voor het weekend kwam De Lokale Partij met een kort, maar krachtig statement. De grootste raadspartij zegt met ‘onmiddellijke ingang de opdracht van De Haan te hebben beëindigd. “De fractie herkent zich onvoldoende in zijn werkwijze”, zo klinkt het..

‘Geconstateerde gevoelens’

Daarmee doelt de partij vooral op het samenspel tussen De Haan en de gemeenteraad. Dat was op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Het handelen van de wethouder leidde in veel vergaderingen tot veel irritatie. Vaak bleven concrete antwoorden op vragen ook uit, wat leidde tot gehakketak over en weer. 

Daarnaast was de ervaring van een groot deel van de gemeenteraad dat De Haan ook in belangrijke dossiers niet daadkrachtig genoeg optrad. 

Veel nieuwe collegefoto’s

Inmiddels hebben ze in Wijdemeren al de nodige keren een nieuwe foto van het college van burgemeester en wethouders kunnen schieten. De samenstelling is namelijk nogal gewisseld. Exact twee jaar geleden was de coalitie van DLP, VVD en PvdA-GroenLinks een feit. Naast burgemeester Crys Larson stonden toen DLP-wethouders Gert Zagt en Alette Zandbergen, Stan Poels (PvdA-GL) en Els Kruijt (VVD).

Na drie maanden eindige het avontuur al voor Poels toen hij zijn functie neerlegde. Uit zijn ontslagbrief bleek dat hij nogal geschrokken was van de financiële en organisatorische situatie van Wijdemeren. Dat was erger dan hij had verwacht, waardoor hij opstapte.

Zandbergen was de volgende die er de brui aangaf. In februari vorig jaar stopte de DLP-wethouder. Dat had te maken met haar gezondheid en de arbeidsomstandigheden, aldus haar verklaring. Drie maanden later viel wethouder nummer drie. Maarten Hoelscher, de opvolger van Poels die in november was begonnen, zag zich vanwege privéomstandigheden genoodzaakt er alweer mee te stoppen.  

Burgemeester ziek

Maar daar bleef het niet bij. Vlak nadat DLP wethouder Ron de Haan naar voren schoof als opvolger van Alette Zandbergen, sneuvelde de volgende bestuurder. Burgemeester Larson meldde zich ziek. De timing van haar ziekmelding was wel opmerkelijk, aangezien zij dit deed vlak voor een debat dat volledig over haar functioneren ging. 

De Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk schakelde snel, zodat Charlie Aptroot half oktober al kon beginnen als waarnemend burgemeester. Snel een vervanger zoeken was ook nodig, aangezien de politiek in Wijdemeren begin oktober besloten had richting een fusie te gaan. In dat proces speelt de burgemeester een cruciale rol. 

Tweede waarnemer

Inmiddels is Aptroot ook alweer vertrokken. De gepokt en gemazelde bestuurder wilde nu echt eens gaan genieten van zijn pensioen. Per 1 april is Mark Verheijen de nieuwe waarnemend burgemeester van de Gooise gemeente. 

Op de laatste werkdag van Aptroot maakten DLP en VVD bekend dat ze dringend op zoek zijn naar een nieuwe partner in de coalitie. Vorig jaar juli stapte PvdA-GL eruit en na het vertrek van één van de twee DLP-raadsleden hebben de twee geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Dat maakt het besturen van een onrustige gemeente vrijwel onmogelijk en dat terwijl er nog genoeg te doen is met de fusie met Hilversum per 2027 op de agenda. 

Wijdemeren kan nu eerst op zoek naar twee nieuwe wethouders. Eerst dus naar een opvolger van De Haan, daarna ook nog naar de wethouder van de nieuwe coalitiepartner, maar die is ook nog niet gevonden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.