Werkstraf en duizenden euro’s schadevergoedeing voor Hilversumse autobekrasser

De 40-jarige man die vorig jaar maar liefst 37 auto’s in en rond de Hilversumse Jacob van Campenlaan heeft bekrast, krijgt 60 uur werkstraf en moet duizenden euro aan schadevergoedingen terugbetalen. Dat heeft de politierechter in Almere bepaald. In de rechtbank bekent de man gelijk zijn schuld. 

De in Hilversum woonachtige Pool heeft in mei 2023 maar liefst 37 auto’s bekrast. Naast de tientallen auto’s moest ook een brommobiel het ontgelden. Een andere auto heeft hij met een spuitbus bespoten.

De gedupeerden worden de volgende ochtend wakker met soms meterslange, diepe krassen op hun auto’s, waardoor de schade oploopt tot duizenden euro’s per auto. Veel gedupeerden doen dezelfde ochtend nog aangifte, vertellen ze tegen NH.

Dankzij oplettende ooggetuigen wordt de man op heterdaad betrapt en opgepakt door de politie. Ruim een jaar later staat hij donderdagochtend eindelijk voor de politierechter. 

Vlucht naar voren

In de zaal zitten vier gedupeerden uit de buurt. Zij worden ondersteund door Slachtofferhulp. De verdachte wordt bijgestaan door een advocaat en een tolk. De man spreekt alleen Pools. 

Eenmaal plaatsgenomen in het verdachtenbankje neemt de Pool gelijk een vlucht naar voren. Zijn stem is zacht en hij is bijna niet te verstaan. Zijn tolk vertaalt: “‘Ik wil mijn schuld bekennen. Dat deed ik eerder niet omdat ik mij ervoor schaamde. Ik heb alle bewijzen gezien en wil mijn schuld bekennen.”

“Ik had een slechte dag, ik had namelijk ruzie met mijn vriendin. Toen heb ik te veel gedronken en de controle over mijzelf verloren.” Opvallend is dat de man aangeeft vóór het desastreuze moment 11 jaar lang geen alcohol te hebben gedronken. 

“Sinds die nacht is er geen dag geweest dat ik er niet aan heb gedacht. Elke keer als ik naar de winkel ga denk ik dat een buurman of buurvrouw mij aankijkt om wat ik heb gedaan.”

Duizenden euro’s aan schadevergoedingen

De rechter wijst naar de buurtgenoten in de zaal. “Ik begrijp dat ze een schadevergoeding willen. Ik ben bereid zijn te betalen, maar graag wel in termijnen.” In totaal zijn er 16 vorderingen voor schadevergoedingen ingediend, die samen opgeteld oplopen tot ruim 12.000 euro. Dat is opvallend veel voor een zaak bij de politierechter, merkt de rechter op. 

“Het is gewoon waardeloos. Ik had schade aan de invalidebus waar ik mijn zoon mee vervoer. Daar ben ik niet blij mee”, vertelt een aanwezige gedupeerde aan de rechter.

Het behandelen van de vorderingen neemt veruit de meeste tijd in beslag. Uiteindelijk worden de meeste vorderingen door de rechter toegekend. Een paar missen een factuur, foto’s of ander bewijsmateriaal en zijn daardoor niet toegewezen. 

Straf

Hoewel de Officier van Justitie een werkstraf van 120 uur eist, gaat de rechter hier niet in mee en maakt er 60 uur werkstraf van. “In een onbezonnen moment een hele hoop mensen op hoge kosten gejaagd en onder invloed. Dat is geen enkel excuus. Aan de andere kant zie ik dat u oprecht spijt heeft en dat u uw leven goed op orde heeft”, zo stelt de rechter.

De veroordeelde laat gelijk na afloop van de zitting aan de rechter weten niet in hoger beroep te gaan. “Ik wil nogmaals mijn excuus aanbieden en elke cent die betaald moet worden ben ik van plan te betalen.”

Na afloop laten de gedupeerden weten blij te zijn dat de man veroordeeld is.

NH sprak vorig jaar enkele gedupeerden met bekraste auto’s. Bekijk de video hier: 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.