Weer verdwijnt groen in Huizen voor aanleg snelle buslijn: raad gaat akkoord

Door Pieter Witte

Voor de aanleg van de snelle busverbinding in Huizen, ook wel hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) of de Oost-West as genoemd, zal een hoop groen moeten verdwijnen. De gemeente zegt wel toe dat er ook groen zal worden toegevoegd. Ondertussen is de raad al wel akkoord gegaan met een wijziging van het bestemmingsplan om de weg vrij te maken voor de buslijn.

Het geplaagde project om in Huizen een snelle buslijn te laten rijden, is een stap verder. Om met de bouwwerkzaamheden van de lijn te beginnen was het nog nodig om voor Huizen met een nieuw bestemmingsplan te komen.

Niet te doen

In het nieuwe plan zijn er maar acht kleine veranderingen doorgevoerd, waar de gemeente wel een bijna 800 pagina’s tellend document voor nodig had om die uit te leggen. Dat is dus gemiddeld bijna 100 pagina’s per (kleine) verandering. Geen licht leesvoer voor de gemiddelde inwoner.

De voornaamste conclusie uit het vuistdikke boekwerk is dat er weer groene struiken en bomen moeten wijken voor verkeer. De politieke partij Dorpsbelangen Huizen is daar uitgesproken tegenstander van en heeft dan ook als enige in de gemeenteraad tegen de wijziging van het bestemmingsplan gestemd. Maar volgens wethouder Boom moet iedereen gewoon even afwachten, omdat het nieuwe plan juist ruimte biedt voor ‘extra groen.’

Inwoners niet geïnteresseerd?

Hoewel de raad toe heeft gestemd met het bestemmingsplan, is men niet helemaal te spreken over de ‘aanvliegroute.’ Het is op z’n minst opmerkelijk dat alleen netbeheerder Liander serieus gereageerd heeft op het nieuwe plan. Die heeft dat gedaan om bestaande leidingen in de grond te beschermen.

Maar inwoners hebben zich nauwelijks gemeld. De redenen hiervoor laten zich raden. Het document van de gemeente van bijna 800 pagina’s om uit te leggen dat er acht veranderingen nodig zijn – inclusief het verdwijnen van groen – staat bol van ambtelijke taal en onbegrijpelijke tabellen.

Vakantielectuur

En dan werd dat document nog eens aan het begin van de zomervakantie gepubliceerd voor de inwoners. Het is niet gebleken dat mensen het boekwerk mee hebben genomen op vakantie om door te nemen.

De meeste Huizers hebben dan ook niet of nauwelijks kennis genomen of kunnen nemen van wat de gemeente met hun buurt van plan is. Met deze werkwijze door de gemeente vond GroenLinks in elk geval dat het college de inwoners, maar ook de raad niet serieus nam.

Volgende hobbel

Maar ondanks deze tegenstribbelingen is de raad – op Dorpsbelangen Huizen na – akkoord gegaan met het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen. Maar daarmee zijn er nog genoeg hobbels te nemen. Gaat het project nu wel in één keer door de aannemer afgerond worden? Of komt er nog een tussentijdse ‘check’, zodat de kosten niet weer uit de hand lopen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.