Weer gedoe Huizer bouwproject: buurt zegt nee, maar gemeente gaat toch bouwen

Huizen kan weer een locatie toevoegen aan de lange lijst van woningbouwprojecten waar gedoe om is. Bewoners van de Kalmoes en Oostermeent zijn tegen de voorgenomen bouw van woningen om de aanleg van de snelle busverbinding mee te bekostigen. Bewoners mochten meepraten over de plannen, maar dat zogeheten ‘participatieproces’ is mislukt. Toch wil de gemeente op beide locaties huizen neerzetten.

Om een gedeelte van de aanleg van de snelle busverbinding te kunnen betalen, heeft gemeente Huizen ook de bedoeling om vastgoed te ontwikkelen. Al een paar jaar geleden zijn daarvoor twee locaties aangewezen: de Kalmoes, bij de Zuiderzee en Huizermaatweg, en in de Oostermeent.

Bewoners van beide buurten zijn destijds uitgenodigd om hun mening te geven. De vraag van de gemeente bleek alleen te zijn: hoe kunnen we bouwen? En dus niet: kunnen we daar bouwen? Die vraag is door de gemeente al met ‘ja’ beantwoord.

En dat terwijl vooral de bewoners van de de Kalmoes tegen de voorgenomen bouw in hun buurt zijn. De groep Huizers hebben zich vereniging en zouden de bouw van woningen helemaal niet zien zitten. Slechts één inwoner van de buurt is wel voor het bouwen van woningen, zo bleek.

Opgegeven

Door de adviseurs is het voorstel op tafel gelegd om terug te gaan naar de beginvraag: wel of niet bouwen op de locatie? En met die vraag beschouwt de gemeente het hele participatieproces eigenlijk als mislukt.

Bij de Oostermeent blijkt het helemaal niet gelukt om buurtbewoners bij elkaar te brengen en hun mening te laten geven. Bij de Zuiderzee/Huizermaatweg (Kalmoes) lukte dat wel en kwam er dus een berg weerstand: bewoners waren ‘aangeslagen en emotioneel’. Ook voelden zij zich door de gemeente gepasseerd, misleid en niet serieus genomen.

Toch bouwen

Voor Huizen maakt dat niet zoveel uit: ondanks dat overleg met eigen inwoners mislukt is, zegt verantwoordelijk wethouder Boom de toekomstige woningbouwlocaties bij de Oostermeent en de Zuiderzee/Huizermaatweg te handhaven.

En op een later moment krijgen inwoners dan te horen wát en hoe de gemeente denkt te gaan bouwen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.