Vrijwilligers fietsen Goois Natuurreservaat af op fiets zonder accu: “Ik ben de enige die het nog kan”

Door Erwin Bakker & Amanda Algra

Met het gereedschap in de kar fietsen ze drie keer per week het Goois Natuurreservaat (GNR) af. Maar sinds kort is dit een hele klus geworden omdat de accu van de elektrische fiets het heeft begeven. Voor de vrijwilligers, met een gemiddelde leeftijd flink boven de zestig, is dit nog een hele karwei.

Een aantal jaar geleden kregen ze de elektrische fiets cadeau van de weduwe van een van de vrijwilligers, om de zware kar met gereedschap mee te nemen. Jarenlang hebben ze deze gebruikt, om met al hun gerei het heuvelachtige landschap te trotseren. Maar de koek is op en de accu doet het niet meer.

Heuveltje op, heuveltje af

“Hier hoort dus een batterij te zitten. De batterij, dat ben ik”, vertelt Wim, één van de coördinatoren van de groep. “Ik ben er niet blij mee, maar het is wél goed voor m’n conditie.” Door de gemiddelde leeftijd van de groep, is de 78-jarige Wim een van de weinigen die dit nog kan, waardoor hij drie keer per week ‘heuveltje op en heuveltje af’ gaat.

Het gereedschap hebben ze nodig voor hun werkzaamheden op de Hei. “We doen alles waar geen machines aan te pas komen”, legt Wim uit. Wanneer er wél apparatuur bij komt kijken, wordt dit bediend door de mensen van Stichting GNR zelf. Ze hebben dan ook een goede samenwerking met de vrijwilligers en zijn ze regelmatig samen op de Hei te vinden.

Soepele heupen

“Lang niet iedereen kan over zijn beperkingen heen om dit karwei te klaren”, zegt Wim nadat we een stukje met hem zijn meegefietst. De behoefte aan een vervangende accu, of elektrische fiets, is groot. Hij mag best tweedehands zijn, dat maakt ze niet uit. “Maar wél het liefst een damesmodel”, vertelt Wim lachend. “Ook met opstappen beginnen we wat moeite te krijgen in de heupen. Die zijn niet zo los meer.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.