Voorzichtig genieten, want het broedseizoen is begonnen: “Het jonge leven heeft rust nodig”

Door Stephan Roest

De natuur maakt zich op voor en nieuw broedseizoen. Overal zijn dieren bezig met nestjes en holletjes, voorzichtigheid is dan ook geboden als je de natuur in gaat. Maar door die drukte is het juist weer heel bijzonder om de natuur in te gaan.

Boswachter John Didderen van het Goois Natuurreservaat geniet er zelf ook van. “De blaadjes zijn fris groen, de vogeltjes zingen erop los en kijk eens wat een knallende kleuren! Maar wees in deze tijd extra voorzichtig, want het jonge leven heeft rust nodig.”

Tekst gaat verder na de foto

Lopend door de zanderij Crailoo vallen ons ook de vele nestkastjes op die overal hangen. “Vogelstelletjes zijn in volle gang om hun nesten klaar te maken. Deze nestkasten vallen op, maar de meeste nesten zien wij niet eens, die zijn supergoed gecamoufleerd. En denk eens aan de vele vogels die op de grond broeden tussen het gras onder de takken van struiken. Wandelaars die buiten de paden struinen of honden die loslopen richten ongelooflijk veel schade aan, al hebben ze dat zelf niet eens in de gaten.”

Tekst gaat verder na de foto

Het betekent niet dat we de natuur niet in mogen. “Iedereen is welkom in de kraamkamer van moeder natuur”, dat is de slogan die je nu op veel posters tegenkomt in natuurgebieden. Maar blijf op de paden. En houd je hond aan de lijn.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.