Voorlopig geen verbouwing brandweerpost Huizen: nieuw besluit gaat maanden duren

Door Pieter Witte

De verbouwing van de tweede Huizer brandweerpost op de Bovenmaatweg gaat voorlopig niet door. Er is meer tijd nodig omdat er een goed, nieuw plan met een ander prijskaartje moet komen. Deze vertraging betekent bijna zeker dat er een nieuw besluit moet vallen.

Het eerste traject van de verbouwing is stukgelopen. De brandweer heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben voor een goede indeling en een duidelijke visie voor de toekomst. Inmiddels zijn er gesprekken gaande over dit toekomstbeeld. Nadeel is dan weer dat de hele besluitvorming opnieuw moet, wat leidt tot een uitstel van ettelijke maanden.

Op de Bovenmaatweg is vorig jaar een tweede brandweerpost in gebruik genomen. De tweede locatie is nodig, omdat de druk op de kazerne aan de Eemlandweg als te groot wordt ervaren. Met een nieuwe post moet de brandweer de aanrijdtijden verbeteren. Om deze locatie te laten fungeren als volwaardige kazerne komt er nog wel bij dat de post op de Bovenmaatweg een flinke verbouwing moet ondergaan.

Meer tijd

Maar voorlopig kan er nog niet gebouwd worden. De vrijwilligers van de brandweer hadden aangegeven meer tijd nodig te hebben voor een goede indeling van het pand. Met hen zijn inmiddels goede gesprekken gevoerd waaruit de nieuwe plannen voor de toekomst zijn gekomen. Nadelig is wel dat de dat de hele besluitvorming voor de bouw opnieuw zal moeten plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk een paar maanden gaan duren.

De komende tijd werkt de brandweer met een tijdelijke oplossing worden. Voor de nodige extra ruimte zal een ‘containerunit’ op het parkeerterrein worden geplaatst. Het is nog wel de vraag of dit lapmiddel tot aan de echte verbouwing wel de instemming van de spuitgasten heeft. Met het plaatsen van de unit verdwijnen namelijk ook parkeerplaatsen van de vrijwilligers.

Sneller aanrijden

Een tweede brandweerpost in Huizen werd destijds al noodzakelijk geacht door de Veiligheidsregio, vanwege het feit dat in sommige gevallen de ‘opkomsttijden’ boven de elf minuten kwamen. Ook is het van belang dat de vrijwillige brandweermensen een plek hebben om uit te hijgen en na te praten, nadat zijn uitgerukt en hebben geblust.

De opkomsttijden gaan met de nieuwe post enorm naar beneden. Met name in de avond, nacht en weekenden is de situatie met aanrijtijden voor de wijken Vierde Kwadrant, Bovenmaat-Noord en de Bijvanck behoorlijk verbeterd.

Uitrukken

Dat de verbouwing nu op zich laat wachten, komt omdat er nieuwe tekeningen gemaakt moeten worden, een nieuw kostenplaatje wordt beraamd en ook omdat er opnieuw moet worden aanbesteed. Burgemeester Niek Meijer is ervan overtuigd dat de uitgestelde verbouwing geen invloed gaat hebben op de ‘professionele en zorgvuldige wijze van uitrukken’.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.