Voetjes van de vloer zorgen voor vrijheid en verbinding: inclusieve dansworkshops in Huizen

Door Pieter Witte (NH Gooi/GooiTV)

In Huizen kun je sinds enkele weken dansworkshops volgen bij de ‘Inclusie Dans Huizen’ die wordt georganiseerd door Froukje van ’t Hoff. De workshops zijn in feite voor iedereen die interesse heeft om te leren dansen, maar belangrijker is dat er meer verbinding en begrip ontstaat voor minderheidsgroepen.

Elke zaterdagmiddag, van 6 mei tot en met 17 juni, is er in Huizen gedanst met elke week een ander thema. Op de verschillende middagen waren er bijvoorbeeld dansworkshops voor mensen met een visuele, auditieve, fysieke of geestelijke beperking. Weer een andere middag was voor mensen uit verschillende culturen. Dit was een erg druk bezochte workshop volgens van ’t Hoff. Ook was er een middag georganiseerd die op de LHBTI+ gemeenschap was gericht.

Niet stilzitten

Van ’t Hoff is Buurtsportcoach en merkte dat in coronatijd haar opdrachten als zzp’er terugliepen. Zij is geen stilzitter en kwam met ideeën. Oorspronkelijk begon ze samen met andere danspartijen uit Huizen met het organiseren van ‘Huizen Danst!’ Van ’t Hoff is zelf een fanatieke danser en liefhebber van vele dansstijlen. “Dat zat er als kind al in”, vertelt zij, “hoewel er vroeger geen geld was om op danslessen te gaan.” 

Dat heeft zij later ruimschoots ingehaald; zij heeft vele dansstijlen gedanst, onder andere Hip Hop, Flamenco en de Charleston. En als bijna vanzelfsprekend geeft zij zelf ook dansles en begeleidde een van de workshops.

De thema’s van de Inclusiedans spelen bijna allemaal een rol in haar leven. Sommige onderwerpen liggen haar heel na aan het hart, omdat het in haar directe omgeving speelt. Met grote betrokkenheid vertelt van `t Hoff dat zij een hekel heeft aan groepsvorming  en ‘buitensluiten’. “Als je het wilt zien, is er altijd wel een overeenkomst te vinden met elkaar. In de workshops zie je dat dansen zorgt voor vrijheid en verbinding”

Over haar motivatie om de Inclusie Dans Huizen te organiseren zegt zij: “Ik zie nog steeds veel discriminatie. Van andere culturen maar ook van mensen uit de LHBTI+ gemeenschap. En het lijkt weer toe te nemen. Ik kan niet tegen onrecht en wilde iets positiefs bijdragen aan de maatschappij.”

Begrip en verbinding

Van ’t Hoff wilde werken aan meer begrip en verbinding in de samenleving voor minder bedeelden. Ze zocht de samenwerking op met de gemeente Huizen, die een subsidie verstrekte, en met tien andere organisaties uit het Gooi. Samen werkten ze de zes thema`s uit, die van `t Hoff bedacht. De Inclusiedans ging van start met een dansworkshop voor senioren en mensen met een chronische aandoening, geleid door van `t Hoff zelf.

Een van de andere workshops was onder leiding van een internationaal bekende groep uit Huizen, Winterguard: The Pride. Winterguard is sport waarbij choreografisch met attributen als vaandels, sabels en nepgeweren wordt gezwaaid en gedanst. De Huizer groep heeft zelfs meegedaan het wereldkampioenschap Winterguard dit jaar.

Meer sociale samenhang

Van ’t Hoff hoopt op meer sociale samenhang na afloop van deze kosteloze danslessen. Hoewel er nog één zaterdag te gaan is, lijkt de Inclusie Dans Huizen een groot succes en zij hoopt dat ook volgend jaar er weer diverse dansworkshops te organiseren zijn.

“Hopelijk krijgen we dan weer subsidie. Maar ik zou het dan wel in een stichting willen doen en niet meer helemaal alleen organiseren. Daar zouden ook particuliere geldschieters of andere organisaties bij kunnen helpen”, blikt van ’t Hoff naar de toekomst.

Eindpresentatie

De deelnemers hebben na hun eigen workshop een video van hun inspanningen mee gekregen, zodat ze thuis nog flink konden oefenen. Zaterdag is de eindpresentatie en alle groepen zullen dan aan elkaar demonstreren wat zij geleerd hebben. Daarna is het nog vrij dansen in vrijheid en verbinding.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.