Voet van het gas langs ’t Gooi: politieke partij vraagt om trajectcontrole op snelweg A1

Door Sjoerd Stoop

Er moet een trajectcontrole komen op de A1 tussen Muiden en Bussum. Daarvoor pleit de D66-fractie van Gooise Meren, dat er volgende week een voorstel voor doet. Er wordt nu te vaak te hard gereden en de strengere en vooral permanente snelheidscontrole moet dat terugdringen.

De snelweg langs de Gooise gemeenten grenst aan een beschermd natuurgebied. Vier jaar geleden werd de maximumsnelheid op snelwegen verlaagd tot honderd kilometer per uur. Dat was destijds een belangrijke maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen. 

Op het ‘Gooise deel’ van de snelweg wordt nog te vaak te hard gereden en amper gecontroleerd, concludeert de politieke partij, en daardoor hebben de maatregelen geen effect terwijl ze juist op dit deel belangrijk zijn. “Daardoor zijn inspanningen die onze gemeente doet om klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit te verbeteren minder effectief”, zo klinkt het.

Trajectcontrole lost problemen op

Een trajectcontrole op het stuk snelweg zou dat moeten oplossen, denkt D66. En dat is niet alles. “Op trajecten waar trajectcontrole is toegepast is er tegelijkertijd een significante verbetering van verkeersveiligheid en komen ook minder files voor”, zegt men. 

Een trajectcontrole is niet zomaar geregeld, want niet de gemeente maar het Rijk gaat er over. De lokale D66-fractie wil daarom dat Gooise Meren er landelijk op gaat aandringen dat de trajectcontrole er komt. 

Gemeenteraad aan zet

Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, moet volgende week blijken. Dan stemt de gemeenteraad over het voorstel. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.