Veteraan Marc maakt podcast over lastige Hilversumse oorlogsgeschiedenis

Door Petra de Beij

Boeiende, maar soms ook ontluisterende verhalen: vanaf vandaag is de podcast ‘Hilversum in de oorlog’ te beluisteren. Marc van de Kuilen is in de lastige oorlogsgeschiedenis van Hilversum gedoken. Twee NSB-burgemeesters zwaaiden de scepter, Hilversum als hoofdstad van de nazi-propaganda, maar ook een bevolking die gebukt ging onder het juk van de bezetter. 

De datum 15 mei voor het uitkomen van de podcast is niet toevallig. Op dat moment, in 1940, reden de Duitse troepen Hilversum binnen om de AVRO-radiostudio aan de ’s-Gravelandseweg over te nemen. In het dorp vestigden zich vele nazi-kopstukken.

Marc van de Kuilen is oud-militair en podcastmaker. Hij dook in de verhalen: “Ik ben zeer geïnteresseerd in lokale oorlogsverhalen en ging op zoek naar het verhaal van Hilversum. Er is genoeg te lezen, maar niet te luisteren. Daarom besloot ik zelf een podcast te maken.”

Donkere periode

Maandenlang werkte Marc aan de serie. Hij interviewde diverse ouderen die nog vanuit eigen ervaring over de oorlog konden vertellen. “Ruim negentig jaar zijn ze inmiddels. Hun verhalen sterven langzaam uit en daarom is het juist nu belangrijk om ze verslag te laten doen over deze donkere periode in de Hilversumse geschiedenis.”

Marc kreeg hulp van de stichting Hilversum in de oorlog: “Robin Gouwswaard is een wandelende encyclopedie en een goede verteller. Samen proberen we een zo gedegen mogelijk beeld te geven van de oorlog en de bijzondere en boeiende verhalen te vertellen.”

Over wat het meeste indruk heeft gemaakt op Marc hoeft hij niet lang na te denken: “Elke aflevering sluiten we af met een gedichtje uit het poëzie-album van Guurtje de Bruijn. Deze 93-jarige dame was kind in de oorlog. De breekbaarheid van haar stem, de oude gedichtjes, het is zo mooi, zo ontroerend. Het gaat rechtstreeks je hart in.”

Eerste twee afleveringen

De podcast van Marc wordt gepresenteerd door NH Gooi. De eerste twee afleveringen zijn vanaf vandaag te beluisteren. De andere vier afleveringen worden de komende weken gepubliceerd.

In de eerste aflevering gaat over de mobilisatie en het moment dat de Duitse troepen Hilversum binnenkomen. Marc gaat op zoek naar het persoonlijke verhaal van wachtmeester Jacob van Heumen uit Kortenhoef.

De tweede aflevering gaat over de Duitse bezetters in Hilversum. Welke troepen en kopstukken hebben hier gezeten? Marc neemt een kijkje in het persoonlijke leven van Wehrmachtbefehlshaber in den Niederlanden, Friedrich Christiansen. 

De eerste twee afleveringen zijn hieronder te beluisteren, maar ook te vinden op podcastapps als Spotify

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.