Vestingmuseum opent tentoonstelling over 350 jaar oude bloederige oorlog in Naarden

Door NH Gooi

In het Nederlands Vestingmuseum is vanaf deze maand een tentoonstelling over de gebeurtenissen rondom het Rampjaar in Naarden. Tijdens de bevrijding, 350 jaar geleden, speelde de stad een belangrijke rol. Met de tentoonstelling wordt aandacht gevraagd voor deze indrukwekkende gebeurtenis. 

‘Ah, welkom, welkom! Goed dat je er bent. Je bent vast onderdeel van de beloofde versterkingen!’, is het eerste wat je hoort wanneer je het Vestingmuseum inloopt. Het de stem van een nagemaakte Godard van Reede van Ginkel, zoon van de ambassadeur van Nederland in Brandenburg. 

Godard leefde rond 1673 in Naarden. Hij schreef heel veel brieven naar zijn vader, moeder, vrouw en kinderen. Door die brieven heeft het museum een verslag kunnen krijgen van wat er speelde tijdens de bevrijding in de stad. 

Een woordvoerder van het Vestingmuseum vertelt: “We hebben ook wel wat spullen weten te verzamelen, zoals uniformen en kanonskogels, maar die vertellen niet het verhaal. Die brieven vertellen veel meer.” 

Stoffigheid

Ze hopen met het interactieve museum vooral kinderen en jongeren aan te spreken. “We merken dat hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe stoffiger het wordt. Die stoffigheid wilden we eraf halen. Het is heel toegankelijk voor iedereen, ook voor degenen die hier nog niks van af weten.”

De tentoonstelling is tot en met februari 2024 te zien in het Vestingmuseum. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.