Verdachten van aansteken dodelijke woningbrand Hilversum horen vandaag hun straf

Door Sjoerd Stoop

De drie verdachten van het aansteken van de dodelijke woningbrand aan de Hilversumse Lutherhof horen vandaag hun straf. Door de brand kwam twee jaar geleden het echtpaar Marco Witkamp en Vanessa Vos om het leven. 

Drie Hilversumse mannen worden verdacht van het aansteken van de brand. De officier van justitie heeft tegen de hoofdverdachte – op het moment van de brand nog minderjarig – een celstraf van twee jaar en jeugd-tbs geëist. De twee andere verdachten hangt een celstraf van zeven jaar boven het hoofd. 

Brand na pesterijen

De brand was twee jaar geleden het absolute dieptepunt van een langere reeks pesterijen rond het Hilversumse echtpaar. Hun huis wordt regelmatig bekogeld met eieren en stenen en er lag al eens een dode rat voor de deur. 

De pesterijen vielen echter in het niet bij wat er op de vroege ochtend van vrijdag 28 mei gebeurde. Als Marco en Vanessa nog rustig liggen te slapen, loopt er zonder dat iemand het ook maar merkt een jonge jongen door de voortuin. Er wordt benzine door de brievenbus gegoten en aangestoken. De vlammen slaan vervolgens razendsnel om zich heen. Marco en Vanessa zitten als ratten in de val en kunnen geen kant meer op. 

De brandweer slaat groot alarm om de brand. Met man en macht wordt geprobeerd het vuur te blussen. Marco en Vanessa worden uit het huis gehaald en op straat gereanimeerd. Ze worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar dat blijkt tevergeefs. De snelle hulp mag niet meer baten. Het echtpaar overlijdt later in het ziekenhuis. 

Opdracht van de buurt

Voor de rechter bleek een maand geleden dat de fatale woningbrand waarschijnlijk in opdracht is aangestoken. De verdachten zouden er 150 euro voor hebben gekregen. 

Wie de opdrachtgever dan precies geweest zou zijn, werd niet duidelijk. Wel stelde de advocaat van de nabestaanden dat het zomaar eens een van de buren zou kunnen zijn. Er is namelijk wel eens geluidsoverlast geweest, en daar is toen een soort ruzie ontstaan die nooit meer is goedgekomen, betoogde ze.

De uitspraak in de zaak is vanmiddag.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.