Verdachte van brandstichting Hilversums café blijft vast zitten

Door Luc Boelen

De gemoederen liepen hoog op vandaag, in de rechtbank waar verdachte Said El A. terechtstaat voor brandstichting bij het A27 Café in Hilversum afgelopen juli. De horecagelegenheid is inmiddels gesloten. “Jij bent een grote leugenaar”, aldus de verdachte tegen de eigenaresse van het café. 

Het incident gebeurde in de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli vorig jaar. Er was brand ontstaan bij het toen pas geopende A27 Café aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Volgens forensisch onderzoek was de brand aangestoken. Said El A. kwam in beeld in november 2023 doordat hij ook als verdachte van brandstichting bij een beautysalon in Soest naar voren kwam.

Relatie

Tijdens deze eerste zitting in de rechtszaal in Lelystad kwamen er veel nieuwe details naar voren. Zo bleek de verdachte zes jaar een relatie te hebben gehad met de eigenaresse. Bovendien was hij formeel mede-eigenaar van het pand op het moment dat hij het in brand zou hebben gestoken. Op het flesje water, waar de brandstof in zat waarmee de brand is aangestoken, is DNA van hem aangetroffen. 

De verdachte ontkent dat hij de branden heeft gesticht. “Ik heb geen motief om beide zaken in brand te steken.” Daarnaast beweert hij een foto te hebben van een man die hem een dag voor het incident bedreigd heeft. Hij moest zijn eigen zaak in brand steken.

Voorlopige hechtenis

De advocaat van El A. verzocht de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen. De rechter wilde niet meegaan in dat verzoek. Zij oordeelde dat de zaak daarvoor te ernstig is. Zijn omgeving heeft het als zeer schokkend ervaren.

El A. blijft in ieder geval vastzitten tot de inhoudelijke zaak begint op 28 mei. Dan staat hij ook terecht voor de brandstichting in Soest.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.