Verborgen tunnel tussen AVRO studio’s te zien tijdens open monumentendag

Door Erik Bootsman

Maar weinig mensen weten dat hij er is. De tunnel onder het Melkpad in Hilversum tussen Theater & Studio de Vioolkist en het voormalige AVRO pand aan de overkant van de weg. De studio is een Rijksmonument. En tijdens de open monumentendagen kan iedereen een kijkje komen nemen. En dat is komend weekeinde.

In 1936 werd het AVRO-studiocomplex aan de ’s-Gravelandseweg in gebruik genomen. De architecten Ben Merkelbach en Charles Karsten  ontwierpen een modern studiogebouw in een zakelijk expressionistische bouwstijl. Een tweede studio werd in 1940 aan de overzijde van het Melkpad in gebruik genomen. In 2000 vertrok de AVRO uit het studiocomplex dat sindsdien in gebruik is door verschillende organisaties.

Uitbreiding

Al na een jaar moest de studio worden uitgebreid. Aan de overkant van het Melkpad ontwierpen Merkelbach en Karsten een tweede studiogebouw dat vanwege de akoestiek de vorm van de klankkast van een viool kreeg. Studio 2 werd in 1940 in gebruik genomen. Via een tunnel onder het Melkpad werden de twee gebouwen met elkaar verbonden. Studio 2, de Vioolkist, is in 2002 aangewezen als Rijksmonument. De studio en de tunnel zijn te bezoeken tijdens de open monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.