Veel ouderen in het Gooi misbruikt: mensen durven zich niet te melden uit schaamte

Door Fabian van der Gijze (NH Gooi/GooiTV)

Landelijk wordt één op de tien ouderen misbruikt. In het Gooi lijken de cijfers lager te liggen, maar deskundigen zeggen dat deze cijfers vertekenen. Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek maakt zich hier zorgen over. Door schaamte blijft veel misbruik onzichtbaar en dat terwijl er veel hulp voor ouderen beschikbaar is.

Vandaag, 15 juni, is de internationale dag Misbruik van Ouderen. Veel ouderen krijgen te maken met enige vorm van ouderenmishandeling. Het kan gaan om verwaarlozing, financieel misbruik, seksueel misbruik, lichamelijke- en/of psychische mishandeling. Ook kunnen meerdere vormen  tegelijk voorkomen. Ouderenmishandeling is een groot probleem. Enerzijds door de schade voor de slachtoffers. Anderzijds omdat het een verborgen probleem is.

Het ontstaan van financieel misbruik

We worden allemaal steeds afhankelijker van techniek. Ouderen zijn hier niet mee opgegroeid, waardoor ze in de problemen komen. Ze geven hun digitale bankzaken dan ook uit handen aan hun kinderen of een familielid. 

“Gelegenheid maakt de dief. Landelijk is 1 op de 10 ouderen slachtoffer. In het Gooi lijkt het minder, maar we twijfelen aan de cijfers, we vermoeden dat het hoger ligt”, vertelt Machteld Vonk van Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek. “Het controleren van misbruik is lastig. Vaak heerst er schaamte, onbegrip èn de hoeveelheid financieel vermogen speelt ook een belangrijke rol. Iemand met veel geld, ziet minder snel dat dit opraakt. Het duurt lang voordat een deurwaarder bij een rijk iemand op de stoep staat.”

Ontvreemding of diefstal door familie gaat stapsgewijs. Bij de eerste keer voelt de dader nog schaamte, maar bij de tweede keer gaat het al makkelijker en dan gebeurt het vaker. “Een vermogensbeheerder kan ontevreden zijn over vroeger en dat zien als excuus voor de diefstal, maar in de praktijk is verslaving wel de hoofdoorzaak”, vertelt Vonk.

Verschillende vormen misbruik

Er zijn verschillende vormen van misbruik. Neem bijvoorbeeld fysiek of mentale mishandeling. Vonk: “Dit kan per ongeluk ontstaan. Door woningnood of na een echtscheiding gaan mensen bij hun op leeftijd zijnde ouders inwonen. Als een ouder dement is kan dit, door kennisgebrek, tot commotie in het huishouden gaan leiden. Isolement speelt ook een grote rol. Vaak willen de daders niet dat andere mensen hier weet van krijgen. Zij isoleren de ouder en zorgen ervoor dat de ouder steeds eenzamer wordt door mensen af te stoten.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.