Veel geschreeuw, weinig wind maar toch bloedstollende finale EK teamzeilen in Loosdrecht; Italië pakt de winst

Door Pieter Witte & Erik Bootsman

Het waait niet al te hard op dinsdag als de (semi-)finales van het EK teamzeilen op de Loosdrechtse plassen worden gevaren. Toch ontstaat er, dankzij het tactische karakter van de sport, een spannende wedstrijd op het water. In een paar zinderende etappes met veel geschreeuw pakt Italië de eerste plek, voor Polen, en wordt daarmee de nieuwe Europees kampioen. Tussen al het tumult vaart het team van NH Gooi om verslag te doen van de races.

Vanaf de steiger en vanaf diverse boten bij de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht (KWVL) kijkt publiek gespannen naar het water. Acht Optimisten, kleine bootjes met kinderen van 11 tot 15 jaar als stuurman of -vrouw, voeren een strijd op het water. Af en toe gaan ze zo schuin dat ze om lijken te slaan maar de schippertjes weten hun boten recht te houden en varen stug door.

Vier kanshebbers

Vier landen maken in principe nog kans op de Europese titel: Italië, Frankrijk, Polen en Kroatië. Het lawaai vanaf de bootjes is niet van de lucht; de schippers schreeuwen elkaar aanwijzingen toe of brullen dat een ander bootje uit de buurt moet blijven. Ook het geschreeuw van de juryleden klinkt over het water. Alles wordt scherp in de gaten gehouden.

Dat het er streng aan toe gaat, is ook te merken aan de juryboten die heel dicht bij de strijdende bootjes blijven. Gefluit, geschreeuw en wapperen met vlaggen geven aan dat iemand een overtreding heeft gemaakt. Als de zeilende overtreder vervolgens in discussie wil, is een behoorlijke stemverheffing van scheidsrechter voldoende om te laten weten dat dit niet getolereerd wordt.

Elkaar dwars zitten

Binnen de teams wordt er erg tactisch gevaren. Men probeert elkaar bijvoorbeeld “weg te brengen”, oftewel wind uit de zeilen nemen bij de ander en daardoor op een andere koers dwingen. De roergangers kijken continu alle kanten op of hij of zij niet gehinderd wordt, een ander juist moeten gaan hinderen of dat ze voor ‘de boei’ gaan en een voorsprong creëren.

Hoewel de races op het water, een eindje van de kant af, gevaren worden, is het schouwspel vanaf de steiger bij de starttoren goed te volgen voor het publiek. Een paar aangemeerde boten in de haven hebben ook mensen aan boord om de wedstrijden te bekijken. Daarnaast ligt een aantal boten opgesteld op het water langs ‘het veld’ om de zeilers aan te moedigen.

Robbert Noordanus vaart in een ‘Rib’ rond het veld waar de Optimisten strijden en legt uit dat “de wedstrijd al begonnen is, voordat de wedstrijd begonnen is”; dat wil zeggen dat boten posities kiezen, schippers elkaar al dwars zitten en dat je al strafpunten kunt krijgen. Dat je elkaar goed dwars kunt zitten is te merken aan de krachttaal op het water. “Er wordt vier dagen gevloekt op het water, in 15 talen!”, zegt een argeloze toeschouwer die in zijn kleine rubber bootje van de wedstrijden geniet.

Grote vreugde

In wat uiteindelijk een bloedstollende finale wordt, loopt Italië uit op Polen. Bij het ronden van de boei is het een drukte van jewelste en is niet duidelijk wie wat schreeuwt. Het is te merken dat er wat op het spel staat. Het zijn drie van de vier boten van Italië die als eerste over de finishlijn komen, de finale winnen en dus Europees kampioen worden. Zowel coaches als schippers laten hun blijdschap blijken vanaf het water.

De official van IODA, de internationale Optimisten associatie, uit Mallorca prijst Loosdrecht als locatie. Ook had zij alle lof voor de organisatie. De komende twee jaar is het EK weer in het buitenland maar zij sluit niet uit dat het EK in 2026 weer naar Nederland komt. Ook bij de KWVL zouden ze graag over drie jaar het EK weer ontvangen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.