Vastgoedbaas dreigt Larense panden wit te schilderen na akkefietje met gemeente

Door Sjoerd Stoop

Vastgoedeigenaar Michael van de Kuit dreigt de gevels van al zijn Larense panden wit te schilderen. Dat wil hij doen als ‘statement’ als hij gelijk krijgt in het getouwtrek over het wit schilderen van de winkel van Mr. Marvis, één van zijn panden. Volgens de gemeente Laren had Van de Kuit daar een vergunning voor moeten aanvragen, maar daar is hij het niet mee eens. Uiteindelijk lijkt hij nu alsnog gelijk te krijgen.

De zaak kwam aan het rollen toen gemeenteraadslid Karel Loeff (Larens Behoud) aan de bel trok over het wit schilderen van de pasgeopende winkel van Mr. Marvis, het oude ING-kantoor aan de Sint Janstraat. Het raadslid was benieuwd of er wel een vergunning was afgegeven voor het ‘witten’. 

Dat blijkt niet het geval: volgens de gemeente Laren had Van de Kuit geen toestemming om het pand wit te schilderen en was dat in strijd met de zogeheten omgevingsvergunning. Van de Kuit moet daarom volgens de wethouder alsnog een vergunning aanvragen of het pand terugbrengen naar de originele staat. 

Dat stuit Van de Kuit tegen de borst. Volgens hem heeft hij juist een ‘belangrijke bijdrage geleverd aan het winkelbeeld van Laren’. Van de Kuit stelt daarnaast dat het onzin is dat hij daar een vergunning voor heeft moeten aanvragen.

Dat juist zijn pand nu onderdeel van discussie is, noemt Van de Kuit ‘volstrekte willekeur’ en ‘cherry picking’, zo schrijft hij in een mail aan raadslid Karel Loeff die hij heeft doorgestuurd naar NH. “Maar wat roepen zonder gedegen onderzoek. Wilt u mijn bedrijf in een kwaad daglicht stellen?”, schrijft hij. Van de Kuit wijst naar een ander pand, aan de Naarderstraat, waarvan de gevel ook kortgeleden wit geschilderd is. “Heeft u daarover ook vragen gesteld in de raad?”

Vijftig witte winkels

Als de gemeente gaat handhaven en Van de Kuit gaat dwingen een vergunning aan te vragen of het pand weer terug te brengen naar hoe het was, dreigt hij te gaan onderzoeken of andere pandeigenaren ook een vergunning hebben moeten aanvragen.

Zijn pand is namelijk niet het enige winkelpand waarvan de gevel wit geschilderd is. Hij heeft alle witte gevels geteld en komt op meer dan vijftig witte winkels. Hij vraagt zich hardop af of al die eigenaren een vergunning hadden. 

Als hij gelijk krijgt, dreigt hij ook zijn andere panden wit te schilderen. Van de Kuit is onder meer eigenaar van Suitsupply en La Place. “Dat zou ik doen als statement dat je niet alles kan zeggen. Als ik vrij ben om gebouwen wit te schilderen, moet ik dat kunnen doen”, schrijft hij aan Loeff. “U mag daar wat van vinden, maar dan moet u ook consequent zijn en deze regel voor eenieder laten gelden en niet alleen voor mij. De gemeente dient te handelen volgens het gelijkheidsbeginsel. Voor alle gebouwen in het beschermde dorpsgezicht moeten dezelfde regels gelden.” 

Meer gedoe

Het getouwtrek met de gemeente Laren is niet de enige kwestie van Michael van de Kuit in onze regio. De vastgoedeigenaar is in ’t Gooi ook eigenaar van onder meer Speelpark Oud Valkeveen en Golfbaan Naarderbos. 

De golfbaan ligt er al jaren verloederd bij na een faillissement dat volgde op een discussie met de gemeente Gooise Meren over de bouw van een clubhuis. Er wordt nu al jaren gesproken op de golfbaan weer te openen, maar dat proces duurt lang en zou Van de Kuit naar eigen zeggen miljoenen gaan kosten. Hij trekt daarom de stekker eruit, vertelde hij gisteren aan NH. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.