Van kunst tot kitsch: gemeente Gooise Meren ruimt kelder vol kunstwerken op

Door Sjoerd Stoop

De kelder vol kunstwerken van het gemeentehuis van Gooise Meren gaat flink worden opgeruimd. De gemeente heeft het plan om een groot deel van haar opgebouwde kunstcollectie weg te doen. Al met al heeft de gemeente zo’n 950 kunstwerken, waarvan een groot deel weg mag. 

De gemeente heeft vooral tussen de jaren vijftig en tachtig van de vorige eeuw honderden kunstwerken verzameld. Zo’n beetje alles kreeg de gemeente door de toen geldende Beeldende Kunstenaars Regeling, een regeling waarmee kunstenaars in ruil voor hun kunstwerken of diensten een inkomen konden krijgen.

Bijna duizend kunstwerken

De regeling bestaat al lang niet meer, maar de vele kunstwerken nog wel. De toenmalige gemeente Bussum hield al eens een flinke opruimronde en bracht het aantal van 1.800 kunstwerken terug naar zo’n 800 werken. Toen de gemeente fuseerde met Naarden en Muiden kwam het aantal kunstwerken op zo’n 950 werken. Er is toen meteen gekeken welke kunst nog waardevol is en welke niet.

Een deel van de kunst wordt tentoongesteld, onder meer in het gemeentehuis. De bedoeling is dat er ook af en toe gewisseld gaat worden. Maar het grootste deel ligt dus te verstoffen.

Niet in de prullenbak

Kunstliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken: de kunstwerken die de gemeente weg doet belanden niet in de prullenbak. De gemeente maakt van tevoren bekend welke kunstwerken er weg gaan en deze worden ook opgenomen in de ‘afstotingsdatabase’.

Dat vergroot de kans dat de kunstwerken een herbestemming krijgen of kunnen worden teruggegeven aan de bewuste kunstenaar of nabestaanden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.