Van de zoektocht naar een wethouder tot een nieuwe coalitie: wat is er aan de hand in Hilversum?

Door Ingmar Meijer

De op het oog gemakkelijke zoektocht naar een nieuwe wethouder, is in Hilversum uitgelopen op een grootschalige verbouwing van het gemeentebestuur. De grootste partij verdwijnt, twee anderen treden juist toe tot het college. De Hilversumse gemeenteraad wil graag weten wat er allemaal is gebeurd in de tussentijd. Volgende week is er een extra vergadering. Saillant detail: dan worden ook de twee nieuwe wethouders benoemd. 

Na het veelbesproken opstappen van wethouder Karin Walters bleven er vier wethouders over. Al snel werd duidelijk dat Hart van Hilversum geen geschikte kandidaat had om de zware portefeuille van de vertrokken Walters op te volgen.

Daar kwam bij dat Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA dit een goed moment vonden om deze coalitie te verbreden met één oppositiepartij, zodat er ook meer steun zou zijn. De verhouding coalitie versus oppositie was met 19 tegen 18 heel nipt. 

Weken later is het eindresultaat dat Hart voor Hilversum als grootste raadspartij uit de coalitie stapt en Democraten Hilversum (DH) en de PvdA de nieuwe partners zijn van de VVD, GroenLinks en CDA. Dat betekent bijna halverwege deze collegeperiode de exit van Karin van Hunnik – de tweede wethouder van Hart van Hilversum – en de komst van twee nieuwe wethouders die zich nog helemaal moeten inwerken.

Hoe kon de invulling van één simpele vacature leiden tot het grondig opschudden van de coalitie? Wat heeft zich allemaal afgespeeld tijdens de onderhandelingen, wat uiteindelijk geleid heeft tot deze opmerkelijke uitkomst? En: hoe kan het dat Hilversum nu een coalitie heeft waarin Hart voor Hilversum en D66 als de twee grootste partijen na de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar terug niet aan deelnemen? Dat willen de andere partijen volgende week graag helder krijgen. 

Bredere verhouding

Ook het verhaal van de bredere coalitie gaat sinds de ontwikkelingen van afgelopen weken niet meer op. Met het vertrek van Hart voor Hilversum en de komst van Democraten Hilversum en de PvdA krijgt de coalitie er maar een schamel zeteltje bij.

Dat terwijl vooraf alle partijen met één zetel, zoals ChristenUnie en BVNL, niet interessant genoeg waren voor het originele kwartet.

Tekenen bij het kruisje?

Een andere belangrijke vraag is wat er gebeurd met het coalitieakkoord van destijds. Tot nu toe is daar vrij weinig over bekend. Hebben Democraten Hilversum en de PvdA getekend bij het kruisje of hebben zij wel degelijk hun eigen inbreng kunnen leveren voor de komende jaren.  Ook op deze vragen moeten volgende week woensdagavond antwoorden komen, voordat raadsleden Göbbels en Kalk het pluche officieel mogen betreden. 

Ook de verdeling van de portefeuilles komt aan de orde. De vier overgebleven wethouders plus burgemeester Gerhard van den Top hebben sinds begin april de dossiers van Walters inmiddels verdeeld. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.