Twee weken na explosie: Hilversummer Youness hoort morgen of hij terug naar huis mag

Door Daan Visser

Hilversummer Youness Ouaali zet alles op alles om zijn huis niet uit te hoeven. Nadat er onlangs een vuurwerkbom afging, vergrendelde de gemeente Hilversum zijn huis voor drie maanden. Volgens de omstreden Hilversumse vlogger onterecht, waarop haar naar de rechter stapte. Die doet morgen uitspraak. 

De Hilversummer werd opgeschrikt door een explosie bij zijn appartement aan de De Kupstraat, eerder deze maand. Een paar dagen later besluit de gemeente om zijn huis te sluiten. “Een noodzakelijke stap om het gevoel van rust en veiligheid in de buurt te herstellen”, zo stelt de burgemeester. 

Rechtszaak

De Hilversummer is het daar niet mee eens en besloot naar de rechter te stappen. De zaak werd vanmiddag behandeld. Youness Ouaali en zijn advocaat stellen dat de sluiting van zijn huis niet in verhouding staat met de impact die het heeft op zijn leven. 

Daarnaast betwijfelen ze of de explosie ook daadwerkelijk gericht op hem gericht was. Het onderzoek van de politie loopt namelijk nog. Volgens zijn advocaat kan de burgemeester daarom helemaal niet goed motiveren waarom de woning gesloten moest worden en is er ook niet goed gekeken naar alternatieven, zoals cameratoezicht of persoonlijke beveiliging. 

Duivels dilemma

De vertegenwoordiger van de gemeente in de rechtszaal geeft aan dat het een duivels dilemma is als het gaat om explosies en het sluiten van woningen. De gemeente Hilversum heeft het afgelopen jaar maar liefst zes explosies gehad, waarvan de laatste afgelopen nacht plaatsvond.

Toch is de sluiting in de ogen van de gemeente noodzakelijk. “Het is aan de burgemeester als hoeder van de openbare orde om de rust te doen terugkeren. Met een zichtbare sluiting laat de burgemeester weten dat er niets meer te halen valt.”

Vast staat ook dat Hilversummer Ouaali niet van onbesproken gedrag is. Vanwege zijn omstreden online video’s is hij al vaker doelwit geweest van geweld en intimidatie. Zo is hij al een keer in elkaar geslagen, bedreigd, en is zijn auto en die van zijn broer in brand gestoken. Ook is hij in het verleden wel eens door de rechter veroordeeld voor een zedenmisdrijf.

Verblijfplaats

De Hilversummer is sinds het sluiten van zijn woning dakloos. Waar hij nu naartoe moet, is niet duidelijk. Hij vertelt dat hij al een nacht buiten op een bankje heeft moeten slapen. Daar staat wel tegenover dat hij vlak voor de zitting terug is gekomen uit Marokko, van een reis die hij al voor de explosie had geboekt. 

De gemeente geeft aan er vanuit te zijn gegaan dat Ouaali zichzelf wel kon redden na de sluiting van zijn woning. Dat hij dus op een bankje heeft moeten slapen, hoort de vertegenwoordiger voor het eerst. De gemeente laat weten dat er gekeken gaat worden hoe hij geholpen kan worden. 

Uitspraak

Of de sluiting van zijn woning gehandhaafd blijft, zal morgen blijken. De rechter doet dan uitspraak in de zaak. 

Ondertussen loopt er ook nog een bezwaarprocedure over dezelfde kwestie, waarvan de datum van de zitting nog niet bekend is. Of de sluiting na de drie weken door de burgemeester verlengd gaat worden, is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat woningcorporatie Dudok Wonen de Hilversummer na de explosie niet zijn huis uit gaat zetten. Zijn huurcontract blijft geldig.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.