Tussen kunst of niets: bekende Gooiers maken kunst om te veilen voor goed doel

Door Erwin Bakker & Pieter Witte

Een flink aantal bekende Gooiers helpt met geld ophalen voor een Keniaanse oogkliniek. Dat doen ze door kunst te maken, die vervolgens geveild wordt voor het goede doel. De beelden en schilderijen, gemaakt door burgemeesters en andere coryfeeën gaan later deze maand onder hamer. Tot die tijd worden ze geëxposeerd. Kunstkenner en taxateur Babbe van der Veer van het Hilversumse veilinghuis Van Spengen bekeek de kunst samen met ons om het te beoordelen.

Burgemeesters, tv-presentatoren en andere lokale beroemdheden: een bont gezelschap van bekende mensen uit ’t Gooi is gevraagd om onder leiding van kunstenaars iets moois te maken. Dat kan een schilderij zijn, maar ook bijvoorbeeld een sculptuur of beeldhouwwerk.

Kortom: je kunt binnenkort een echte Rik Felderhof aan de muur hebben hangen, of – minder bekend, maar misschien wel meer geld waard – een echte Nanning Mol. 

Oog voor kunst

De Rotaryclub Huizen Gooimeer organiseert later deze maand een veiling. Liefhebbers zullen dan flink tegen elkaar op moeten gaan bieden om de unieke kunst in handen te krijgen. De totale opbrengst van de veiling komt ten goede aan een oogkliniek in Kenia.

Marjolein Ronday, ook Rotarylid, voert veel oogoperaties uit in de Keniaanse kliniek maar de faciliteiten daar zijn beperkt en de patiënten talrijk. Het doel is dan ook om een grotere oogafdeling te bouwen, waardoor meer mensen een staaroperatie kunnen ondergaan.

Topstukken

Dat moet dus voor elkaar worden gebokst met kunst van bekende Gooiers. De afgelopen tijd hebben ze flink gewerkt. 

Afgelopen week mochten ze hun creaties inleveren, bij het Blaricumse buurthuis Blaercom. Daar blijkt al dat het niet zomaar om ‘amateurkunst’ gaat. De makers hebben hard gewerkt en ze zijn intensief begeleid door échte bekende kunstenaars. Achter elk kunstwerk zit wel een verhaal, dus ware topstukken gaan binnenkort onder de hamer.

Zo kun je bieden op een gebronsd schaap van de burgemeester van Laren, Nanning Mol, gemaakt samen met kunstenares Marloes Eerden. Maar ook een schilderij van tv-presentator Rik Felderhof zal misschien voor een hoog bedrag weggaan. Sterrenmakelaar Jacques Walch heeft zijn creatie grotendeels overgelaten aan de kunstenares zelf, maar daardoor heeft iemand binnenkort wel een echte Hanneke Setz aan de muur hangen.

Is het kunst of is het niets?

Het is te zien aan de kwaliteit van de objecten dat er is gemikt op hoge startbedragen op de veiling. Desondanks zegt Han Landman, lid van de Rotaryclub en gemeenteraadslid in Blaricum, dat in principe elke startprijs 150 euro is, tenzij de kunstenaars die het werk gemaakt hebben het meer waard vinden.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.