Terug naar toen: spannende wielerwedstrijd door Hilversum in oorlogstijd

Door Petra de Beij

Hilversum was midden in de oorlog het decor van De Grote Adelaarsrit. En dat was bijzonder, want de ronde van de Gooise Wielerclub De Adelaar werd jaarlijks verreden, maar dat het ook in oorlogstijd lukte was opvallend. Hilversum werd zo in deze sombere jaren getrakteerd op een spannende wedstrijd.

De Gooise Wielerclub De Adelaar uit Hilversum bestaat sinds 1927 en is één van de oudste wielerverenigingen van Nederland. Zij organiseren ook in de oorlogsjaren deze wielerronde.

Ter gelegenheid van 600 jaar Hilversum heeft Beeld & Geluid uit hun archieven een bijzondere film naar boven gehaald, de wielerwedstrijd van 1942.

De fietsende dwaas

Met overmacht weet de in Amsterdam geboren Gerrit Schulte de wedstrijd te winnen. Hij krijgt zijn opmerkelijke bijnaam van een Franse sportjournalist die hem le fou pédalent noemt, oftewel ‘de fietsende dwaas’, omdat hij ‘met zijn krachten zou smijten’.

Voor het Hilversumse publiek was het geweldig dat deze populaire renner meedeed aan de wedstrijd. Het zorgde in ieder geval voor veel publiek langs de weg.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.