Terug naar toen: Hilversum klapt en juicht voor ‘gouden’ zwemster Nel van Vliet

Door Petra de Beij

Hilversumse Nel van Vliet won in 1948 goud op de Olympische Spelen van Londen. De zwemster duikt op de tweehonderd meter schoolslag als allereerste onder een tijd van drie minuten, voor die tijd ongekend snel. Dat baarde opzien bij haar dorpsgenoten: toen ze thuis kwam liepen duizenden Hilversummers uit om haar toe te juichen. 

Nel van Vliet is één van de grote namen van Hilversum. In 1942 begint ze haar zwemcarrière bij zwemvereniging De Robben, maar haar echte successen komen na de oorlog. Haar sportprestaties zijn formidabel, ze zwemt maar liefst vijftien wereldrecords.

In 1948 doet Nel mee aan de Olympische Spelen in Londen. Ze zwemt een Olympisch record op de tweehonderd meter schoolslag met een tijd van 2:57,2. 

Gestolen

Twee weken na het behalen van haar Olympisch record wordt haar gouden medaille gestolen. Haar dochter Sylvia vertelt later in een interview: “Bij terugkomst in Hilversum kreeg ze veel bezoek over de vloer. Het was vlak na de oorlog en blijkbaar dacht iemand dat die medaille helemaal van goud was. Een onverlaat heeft de plak gestolen.”

Veertien maanden voor haar dood, in november 2004, krijgt Nel van Vliet alsnog een replica van haar gewonnen medaille. Ze krijgt deze uit handen van collega-zwemster en voormalig politica Erica Terpstra. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.