Stroopwafeldief (33) uit Hilversum veroordeeld tot zeven dagen gevangenisstraf

Door Loïs Iglesias

De rechter heeft vandaag besloten een man (33) uit Hilversum zeven dagen celstraf op te leggen voor het stelen van stroopwafels bij de Jumbo in Heemskerk. Ook kreeg hij de straf vanwege het kopen van sigaretten met een gestolen pinpas. Twee dagen zijn voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De Hilversummer kocht twee jaar geleden een pakje sigaretten bij een tankstation met een gestolen bankpas. Vervolgens probeerde hij met dezelfde bankpas stroopwafels te kopen bij de Jumbo in Heemskerk. Toen de pas werd geweigerd, stopte hij de stroopwafels ter waarde van twee euro in zijn zak, werd betrapt en gaf een valse naam op bij de politie.

Nu, twee jaar later, stond hij terecht voor dit ogenschijnlijk ‘knullige’ misdrijf in een tien minuten durende zitting. De verdachte zelf was afwezig bij de behandeling van zijn zaak. 

Vertraging

Bij een eerdere hoorzitting is hij ook niet komen opdagen, wat heeft geleid tot vertraging in het juridische proces. Gecombineerd met wachttijden en het feit dat hij nooit eerder is veroordeeld, is de redelijke termijn van twee jaar waarbinnen de zaak afgedaan moet zijn, bijna volledig benut.

Het lijkt bijna verspilling van tijd. “Zo werkt het systeem; hij heeft een kans gekregen”, verduidelijkt de rechter later. De eerder opgelegde strafbeschikking, een geldboete van 200 euro, is niet betaald. “Soms gebeurt dit uit principe, maar in dit geval kan hij het waarschijnlijk niet betalen”, legde de rechter uit.

Afglijden

Op dit moment lopen er meerdere zaken tegen hem, vertelde de officier van justitie. Sinds deze incidenten is zijn leven drastisch verslechterd. Waar bekend was dat hij middelen gebruikte, gaf hij via zijn advocaat nu zelf aan verslaafd te zijn aan GHB, wat heeft geleid tot het verlies van zijn baan.

Alles in overweging nemend besloot de rechter in te stemmen met de eis van de officier van justitie, wat dus resulteerde in een week cel, waarvan twee dagen voorwaardelijk. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.