Steeds meer jongeren nemen een bijbaan, behalve in Laren

Door Pieter Witte

Gooise jongeren hebben veel minder vaak een bijbaan dan leeftijdsgenoten in de rest van het land. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Dat is opvallend, want de groep vijftien tot vijfentwintigjarigen met een bijbaan is landelijk juist hoger dan ooit. Vooral Larense jongeren werken amper, het percentage ligt het laagst van heel Noord-Holland.

Landelijk gezien heeft zo’n driekwart van de jongeren een bijbaantje. Dat aantal is de laatste jaren gestegen. 

Het leven van jongeren is fors duurder geworden. Door prijsstijgingen van levensonderhoud, stijgende huurprijzen en door bijvoorbeeld de studiebeurs die een lening is geworden, zijn jongvolwassenen steeds meer aangewezen op een bijbaan om uit de kosten te komen. 

Weinig werkenden

Maar dat blijkt in ’t Gooi een stuk minder nodig. Met name Blaricum en Laren wijken dus sterk af van de landelijke cijfers. Net iets meer dan de helft van de Blaricumse jongeren klust bij, in Laren ligt dat percentage nog lager en werkt iets minder dan de helft van de jongeren

Jongeren uit Gooise Meren en Hilversum komen al wat beter mee. Zo’n 60 procent van de jongeren uit de gemeente Gooise Meren en 65 procent van de jongeren uit Hilversum heeft een bijbaan, maar ook dat blijft dus achter op het gemiddelde. Alleen Wijdemeren, Huizen en Eemnes houden gelijke tred met de landelijke cijfers.

Overigens doen Gooise jongeren het niet het allerslechtst. Dat het nog minder kan, bewijst hekkensluiter Vaals in Limburg: daar noteert de gemeente slechts 39 procent werkende jongeren.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.