Spraakmemo’s gelekt: gearresteerde verdachten van bedreigingen Bradley klappen uit de school over politieverhoor

Door NH Gooi

Twee opgepakte verdachten van de pesterijen en doodsbedreigingen aan het adres van Hilversummer Bradley van Dijk klappen in geheime chatgroepen uit de school over hun politieverhoor. Ze vertellen elkaar en andere leden van de groep bedreigers in geur en kleur wat ze tegen de politie hebben verteld over hun rol in de bedreigingen. De verdachten lijken te beseffen dat ze daarmee in overtreding zouden kunnen zijn. De gelekte spraakberichten zijn in handen van NH. 

De spraakopnames komen van twee van de vier aangehouden verdachten voor de langdurige pesterijen en doodsbedreigingen aan het adres van Bradley van Dijk. De twee verdachten –  jongens van 15 en 16 jaar die ondertussen voorlopig op vrije voeten zijn – worden door justitie verdacht van ‘ernstige bedreigingen en deelname aan een criminele organisatie’. 

Langdurige bedreigingen

Met een grote groep anderen zouden de twee jongens de Hilversummer – onder de naam Looijkartel – voor meer dan drie jaar het leven zuur hebben gemaakt. Ze stalkten hem, vielen hem lastig door onder meer valse bestellingen bij maaltijdbezorgers op hem af te sturen en dreigden verschillende keren met ernstig geweld en zelfs de dood. Bradley was niet hun enige slachtoffer, ook zijn familie, vrienden en zelfs buren gingen gebukt onder de bedreigingen. 

De twee verdachten werden een maand geleden aangehouden na langdurig onderzoek door de politie. Ze zaten zeker drie dagen vast voor verhoor over de zaak, voordat ze op voorwaarden weer naar huis mochten. Ze hebben naar eigen zeggen te horen gekregen dat ze zich niet meer mogen mengen in de chatgroepen en geen contact meer mogen hebben met elkaar en de andere bedreigers, maar daar lijken ze zich dus niet aan te houden. 

De jongens vertellen in de gelekte spraakmemo’s in geur en kleur wat ze de politie verklaard hebben. Zo zegt een van de twee: “Ze hebben me gevraagd over chats van toen ik zei ‘ja, ik ga naar Bradley’s huis toe met machete en boksbeugel’ en shit. Die chats hebben ze allemaal gezien en daar hebben ze over gevraagd en ik heb gewoon alleen maar gezegd: ‘ik heb zwijgrecht, ik heb zwijgrecht’. Dat is het enige wat ik heb gezegd.”

Daarna zegt hij: “Gap, ik heb alles ontkend, je weet toch. Ik heb alles ontkend, maar ze hebben m’n telefoon gisteren en eergisteren al gecheckt dus we zijn sowieso ‘faya’.”

Met dat laatste doelt de verdachte er in straattaal op dat hij vreest het haasje te zijn.

Kopstukken van het kartel

De verdachten delen hun verhaal met mensen die schuilgaan onder namen als Casey van Dijk, Joop van Dijk en Los Problemos. Het gaat vermoedelijk om kopstukken van het Looijkartel die nog niet opgepakt zijn. 

Ze vertellen hen wat de politie over ze gevraagd heeft en vertellen verder dat ze hen uit de wind hebben gehouden in het verhoor. “Nou, over jou werd gevraagd van wie jij was, wat mijn connectie met jou was. En ja, er werd gewoon gezegd dat jullie mij manipuleren en shit, en blablabla. En.. tsss, ik heb de helft niet gehoord joh. (…) Over jou werd gevraagd wie jij was, wat jouw rol was in het Looijkartel. Ik heb alleen maar gezegd zwijgrecht, ik heb zwijgrecht, zwijgrecht”, zegt de andere verdachte in een van de opnames. 

De ander vervolgt: “Ze zeggen dat Bradley al meerdere jaren geterroriseerd wordt. Dat hij geen pedo is, dat jullie dat alleen maar verzinnen.”

Bewust van overtreding?

De twee lijken zich er ook bewust van dat ze in overtreding zijn. “Maar gap, ik moet echt kappen met dit ouwe. Want als ik nog één keer.. als ze nog merken dat ik nu nog contact met jullie heb, word ik gewoon cel gezet wéér”, klinkt het.

Al met al zijn er zeker zestien spraakberichten in handen van NH. De spraakberichten komen uit geheime chatgroepen. 

Het is onduidelijk of de twee jongens ook daadwerkelijk in overtreding zijn door hun contact met de andere bedreigers en hun ‘openhartigheid’ over het politieverhoor. Een woordvoerder van justitie laat NH weten dat nog uit te zoeken. 

Vier verdachten

De twee jongens behoren tot een groepje van vier aangehouden verdachten. De twee andere verdachten – mannen van 26 en 39 jaar – zitten nog vast. Het onderzoek naar de zaak loopt nog. De politie sluit nog altijd niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.