Spieringbrug Muiden blijft de hele zomer gesloten, hoge boten kunnen niet verder

Door NH Gooi

De Spieringbrug in Muiden gaat deze zomer niet nogmaals open. Dat heeft de gemeente Gooise Meren besloten. De brug over de Vecht is al lange tijd kapot en moet geforceerd geopend worden, zodat hoge boten door kunnen varen. Het risico dat de brug opnieuw kapot kan gaan bij zo’n openstelling is te groot, dus moet de gemeente het hoge vaarverkeer teleurstellen. 

De aannemer kan bij een geforceerde openstelling geen garantie meer geven voor de duur van de overeenkomst op de hydrauliek en de elektronische installatie.

Ook de kosten voor het takelen van de brug blijken ontzettend hoog te liggen, namelijk rond de 100.000 euro. Daarbovenop komt ook nog eens dat het verkeer voor zo’n openstelling flink moet worden omgeleid. Dit levert hinder op en er is veel organisatie voor nodig. 

In het zomerseizoen gaan meer mensen met hun boot het water op. De vaarsector heeft bij de gemeente aangedrongen de brug meerdere malen te openen, zodat boten met een mast van negen meter of hoger toch onder de brug door kunnen varen. De gemeente laat nu weten dat ze dit niet gaan doen. 

Eerder open

De brug ging begin juli eerder geforceerd geopend om het vaarverkeer tegemoet te komen. Dat leek een eenvoudige klus, maar dat was het niet. De brug is namelijk ontworpen als een soort kunstwerk en er is veel meer maatwerk nodig dan bij een normale brug.

Zo moest er een grote telekraan aan te pas komen, die moest worden opgesteld en de brug moest worden voorbereid op het hijsen. Drie dagen lang was het voor autoverkeer niet mogelijk om over de brug te rijden. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.