Spanning op de biljarttafel: Huizen decor van Nederlands Kampioenschap Driebanden

Door Erwin Bakker

Huizen is dit weekend even de hoofdstad van de landelijke biljartwereld: biljartvereniging De Bun is het decor van het Nederlands Kampioenschap Driebanden. Vanuit het hele land zijn acht spelers naar het vissersdorp gekomen om te strijden om de titel. 

Dat het Nederlands kampioenschap in Huizen wordt gehouden, is een kroon op het werk tijdens het vijftigjarig bestaan van De Bun dit jaar. De beste acht spelers van de voorrondes, waar zo’n 500 biljarters aan meededen, strijden in Huizen om de titel. 

Driebanden is de moeilijkste discipline binnen het biljarten, vertelt De Bun-voorzitter Frans Elders op NH Gooi Radio. “De spelers moeten eerst drie banden raken, voordat de bal geraakt mag worden. Soms zie je dingen gebeuren waarvan je denkt: dat kan helemaal niet. Toch komt dat tijdens het NK voorbij en dat maakt het leuk om naar te kijken.”

Steeds meer aandacht voor biljart

De acht spelers spelen allemaal één keer tegen elkaar. De deelnemer die aan het eind het meeste punten heeft, gaat er met de titel Nederlands Kampioen vandoor.

Elders merkt dat het imago van de sport aan het veranderen is. “Vroeger stond er een biljarttafel in een bruine kroeg en speelde mensen daar voor hun plezier. Tegenwoordig zijn er steeds meer biljartverenigingen waar serieus gespeeld wordt. De jeugd heeft meer met poolen en snooker. Toch komen er steeds meer mensen bij die bijvoorbeeld met pensioen gaan en dan bij ons terecht komen.”

Luister het hele interview met Frans Elders via deze link.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.