Sleutel voor nieuwe bibliotheek Hilversum overhandigd: “Veel meer dan alleen een bieb”

De sleutel van het nieuwe pand voor de bibliotheek Hilversum is officieel overhandigd. Dat betekent dat de verbouwing op de Gooise Brink van start kan gaan. In deze nieuwe bieb zullen zeker niet alleen boeken uitgeleend worden, het moet een echte ontmoetingsplek  worden. 

“Het gaat niet om de bieb, het gaat niet om mij, maar het gaat om de inwoners van Hilversum. Daar gaan we iets prachtigs voor maken”, zegt Els Brons, directeur van de bibliotheek trots.

De exacte openingsdatum is nog niet bekend, maar de verwachting is dat in het najaar van 2025 de deuren zullen openen. Wethouder Arno Scheepers benadrukt in zijn openingsspeech dat het niet zomaar een bibliotheek zal zijn. Hij noemt het dan ook ‘de bieb 8.0’. “In deze bieb komt alles in een open ruimte samen, je kan het zo gek niet bedenken”, vertelt hij.

Niet alleen een bibliotheek

De bibliotheek zal drie verdiepingen hoog en zo’n tweehonderd meter lang worden. Naast de collectie van 60.000 boeken komt er onder andere een café, atelier, medialab, theater en een ruimte voor welzijnsorganisatie Versa Welzijn. “We worden dus veel meer dan alleen een bibliotheek”, legt Brons uit. Ook komt er een flinke uitbreiding van studieplekken. Straks kunnen studenten en scholieren op zo’n 250 plekken aanschuiven. 

Doordat er zo veel activiteiten bijkomen, zal de bieb ook een stuk langer open zijn. “Doordeweeks van ’s ochtends vroeg tot een uur of 22.30”, vertelt Brons. “En in het weekend zijn we ook open.”

Ook al duurt het nog even dat al deze ideeën werkelijkheid worden, Brons is hartstikke blij dat ze de sleutel nu in handen hebben. “Het is geweldig dat we nu hier met iedereen staan en kunnen laten zien wat we gaan doen. We hebben hier zo hard en lang aan gewerkt. Dat het nu echt van ons is en we kunnen beginnen met bouwen.” En op de vraag of alles wel goed komt met de financiën antwoordt ze volmondig: “ja.”

Een impressie van de etalage van de nieuwe bibliotheek op de Gooise Brink:

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.