Serval wéér gespot in Huizen maar nachtelijke zoektocht levert niets op

Door Pieter Witte

De ontsnapte serval is zaterdagavond weer gezien in Huizen. Dit keer liep het dier op de hei bij de Oud Bussumerweg. Stichting Beestenbende werd meteen ingeschakeld om een zoektocht op te zetten maar deze heeft niets opgeleverd. Voorlopig lijkt de grote kat van ’t Gooi haar thuis te hebben gemaakt.

Een man en vrouw, onderweg naar huis na een etentje, werden verrast door een on-Nederlandse aanblik: de serval waar al weken naar gezocht wordt, verscheen in de koplampen. Omdat er al lang naar het dier gezocht wordt, wisten de mensen Rob van der Graaf, beter bekend als ‘Ranger Rob’ in te schakelen. Hij heeft na aankomst in Huizen een speurtocht opgezet en is tot diep in de nacht blijven zoeken.

Walhalla

Na meer dan vier uur te hebben gezocht, werd de operatie gestaakt. Maar de zoektocht blijft doorgaan vertelt Ranger Rob. Hij heeft Goois Natuurreservaat, de politie en de dierenbescherming benaderd om een plan te maken het dier te vangen. “De serval hoort niet thuis in onze natuur en het duurt nu te lang”, aldus de wilde dieren expert.

Deze serval is wel anders dan een compleet wild dier; deze kat is in gevangenschap geboren en is daarom gewend aan mensen. Daardoor heeft het dier ook minder instinct dan in het wild maar de kat krijgt door zijn langdurig verblijf in de Gooise wildernis nu wel meer ‘survival skills’, verteld Ranger Rob. Hij vervolgt: “En het gebied is een Walhalla, er is genoeg te eten en er zijn genoeg warme plekjes om op te zoeken”.

Lekkere eekhoorn

Het is volgens Ranger Rob echt nodig om het dier te vangen. De belangrijkste twee redenen zijn dat de winter eraan komt en dat kan voor een oorspronkelijk Afrikaanse kat ernstige gevolgen hebben. De tweede reden is dat de aanwezigheid van de serval weer negatieve gevolgen kan hebben voor de Gooise natuur. “Hij heeft nu geproefd van lekkere dingen en wil daarom geen gewone kipfiletjes meer eten”, zegt Rob. Een eekhoorn of andere kleine dieren zijn nu meer in trek.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.