Serval gespot in Goois Natuurreservaat: dit weten we tot nu toe

Door Amanda Algra

Maandagochtend is in alle vroegte een serval op de Gooise Heide gespot. Het dier is in het wild niet te vinden in Nederland, wat dan ook zorgde voor een bewogen ochtend. Hoe het dier er is gekomen en van wie het is, blijft een raadsel. Dit is wat we weten.

Het verhaal doet velen al gelijk denken aan begin vorig jaar, toen de serval van Hilversummer Kevin Vermeulen ontsnapte. Na een week lang rondgelopen te hebben in Hilversum en omgeving, is ze gevangen en veilig terug gebracht.

Kevin Vermeulen laat aan De Gooi- en Eemlander weten dat dat het in dit geval niet om zijn Lareina gaat. Ook kent hij geen anderen in de omgeving die een serval kwijt zouden zijn. Ook het Goois Natuurreservaat weet er nog niet veel vanaf, “Het klopt dat de serval is gespot, dit kregen we te horen van de politie. Zelf hebben we niks gevonden.”

Risico

Of het dier het langere tijd in het natuurreservaat kan overleven, is nog maar de vraag. “Ze zijn gewend om een bakje brokjes te krijgen, of ze het in het wild overleven weet ik niet”, vertelt John Didderen, boswachter van het Goois Natuurreservaat. “Maar na een tijd gaat wel het jachtinstinct aan, net zoals bij ontsnapte honden of katten.”

Geen reden voor paniek, want de serval is een vluchtdier, legt John uit, “Het jaagt op haasjes en konijnen. Mensen hoeven dus niet bang te zijn als ze er een tegenkomen, maar toch is dit niet erg gunstig. “De wilde dieren die daar horen moeten ook te eten hebben. Op het moment dat er dieren lopen die daar niks te zoeken hebben is het een verstoring van het ecosysteem.”

Huisdier

De serval is als ‘kleine’ katachtige een populair huis- en hobbydier. De stichting AAP vertelde in 2021 dat het aantal dieren in Nederland in 6 jaar al 7x zo groot is geworden. In 2015 werden er drie servals als huisdier gehouden, in 2021 waren dit er zo’n 23. Hoeveel dit er nu zijn is niet duidelijk, een serval hoef je niet aan te geven dus er zijn geen precieze cijfers.

Maar dit getal hoopt de overheid snel te af te vlakken. Volgens hen moet het afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische dieren als huis- of hobbydier. Het wordt verboden om een heel aantal exotische dieren in huis te nemen. Ze publiceerden een lijst met de dertig dieren die wél gehouden mogen worden.

De lijst

Vanaf 1 januari wordt het verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen. Wie op dat moment nog een dier in huis heeft die niet op deze ‘positieflijst’ staat, mag het houden totdat het overlijdt of het dier ergens anders wordt ondergebracht. Dit is om te voorkomen dat de dieren worden gedumpt in de natuur.

Als je tot die tijd tóch een ontsnapte serval tegen het lijf loopt, heeft boswachter John nog wat tips. “Net als met de wolf gewoon met rust laten, geen aandacht geven en achteruit weglopen.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.