Schapenhouders dolblij met vaccin tegen blauwtongvirus: “Hoe eerder, hoe beter”

Door Jeroen Rooseboom de Vries

Positief nieuws voor schapenhouderijen in Noord-Holland na een moeilijk jaar: er wordt gewerkt aan een vaccin tegen het blauwtongvirus. Het biedt hoop voor de getroffen bedrijven. “Dit is geweldig nieuws.”

Schapenhouders in onze provincie zagen hun schapen vorig jaar gebukt onder een vloedgolf van besmettingen met het blauwtongvirus. Dat zorgde voor schrijnende situaties, zoals bij Wilko en Hermien Kemp uit Kortenhoef. Zij hebben het eerste Nederlandse boerenbedrijf waar het blauwtongvirus uitbrak. “Zeventig procent van onze schapen is overleden aan het virus”, vertelt Wilko. “Op het hoogtepunt had ik twintig dode schapen op een dag.”

Antistoffen

Hij is ontzettend blij dat er een vaccin aankomt, maar wil ook waken voor te veel optimisme. “Ik weet nog niet wat het kost. Ik mag aannemen dat het een normaal bedrag gaat zijn.”

Als het eenmaal zover is, weet hij nog niet hoeveel vaccins hij moet afnemen. “Daarover moet ik nog overleggen met de dierenarts. Ik heb de illusie dat de overgebleven schapen het allemaal hebben gehad. Zij hebben als het goed is genoeg antistoffen.” Alleen zijn lammetjes die in mei geboren worden, moeten waarschijnlijk worden ingeënt. 

Verder gaat het nu weer goed met de dieren van Wilko en Hermien. “Degene die het hebben overleefd, zijn grandioos goed hersteld.” Hij verwacht de eerste lammetjes deze maand te kunnen verwelkomen.

“Dit is erg goed nieuws”, vindt ook Nico Verduin. Hij is voorzitter Regiobestuur LTO regio West en zelf schapenhouder in Andijk. “Er is veel schade en chagrijn overgebleven door blauwtong onder ondernemers en hobbyhouders. Ze moeten zelf voor de schade opdraaien, terwijl de ondernemer er niets aan kan doen.”

Er zijn namelijk gesprekken gevoerd over compensatie vanuit de overheid voor de zwaarst getroffen schapenhouders. Maar dat is op niks uitgedraaid. “Dat heeft de overheid afgewezen.” Demissionair landbouwminister Adema denkt namelijk dat de schapenhouderij de schade die het blauwtongvirus heeft aangericht ook zonder schadeloosstelling wel kan overleven. Hij vond het aandeel van de dieren dat aan de veeziekte is gestorven  in november “nog te weinig” om daarvoor te compenseren.

Hoop

Dat neemt niet weg dat Verduin niet blij is met het nieuws over het vaccin, al is hij ook voorzichtig. “Het is mooi dat deze mededeling er is. We moeten afwachten hoe het uitgewerkt wordt. We weten bijvoorbeeld nog niks over de kosten en kwaliteit. Maar deze mededeling geeft weer een beetje hoop en hoop doet leven. Hoe eerder, hoe beter.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.